bestevooru.com
Image default
Beste producten

Beste platenspelers 2024

Bestevooru team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

Ze zijn helemaal terug van weggeweest: platenspelers. Test het zelf maar eens, en vraag maar eens rond in je vrienden- of kennissenkring: steeds meer mensen kopen platenspelers. Van goedkope platenspelers tot de meer exclusieve modellen: in menig interieur zie je zo’n te gek apparaat staan. En waarom ook niet? Je kunt er muziek mee afspelen op een stijlvolle en klassieke manier. En de geluidskwaliteit is vaak niet alleen goed, maar zelfs uniek te noemen. Waar wacht je nog op? Lees snel verder! Wij laten je de vijf best door ons geteste platenspelers zien, en vertellen je ook nog waar je verder allemaal op moet letten.

Beste algemeen
JBL Spinner BT
Beoordeling
De beste koop
Denver VPL-120
Beoordeling
De beste functies
Audio Technica AT-LP120XUSBHC
Beoordeling
De laatste keuze
Lenco LS-50
Beoordeling

Voor welke soort platenspeler kies je?

Op het eerste oog denk je misschien, een platenspeler is toch gewoon een platenspeler? Geloof ons, als je dieper in de wereld van de platenspelers duikt, dan merk je dat dit toch wel even anders is. De ene platenspeler is de andere niet. We onderscheiden in elk geval twee typen platenspelers waaruit je kunt kiezen. Het is afhankelijk van jouw wensen voor welk model je kiest.

Retro-platenspelers

Veel mensen kiezen er bij de aanschaf van hun eerste platenspeler voor om een retro model aan te schaffen. Sommige mensen gaan dan voor een echt ouderwets model. Voor het overgrote merendeel gaat het hier dan om tweedehands modellen. Echter zijn er ook spiksplinternieuwe modellen op de markt die een retro look hebben. Hiermee combineer je het beste van twee werelden, namelijk én de vintage look én een uitstekende geluidskwaliteit. Zo speel je jouw lp’s net als met elk ander model pick-up, maar past je apparaat in een vertrouwde design-omgeving. De meeste retro-platenspelers hebben, net als de modellen uit de jaren ’60 en ’70, ingebouwde speakers. Let daarom wel goed op de kwaliteit van deze speakers, omdat dit belangrijk is voor de kwaliteit van het geluid.

USB-platenspelers

De meest moderne platenspelers hebben één of zelfs meerdere UBS-aansluitingen. Dit maakt de USB-platenspeler meteen een zeer veelzijdig apparaat. Je kunt je platencollectie via de USB-kabel zó inladen in je pc of laptop. Ideaal als je een digitale muziekcollectie wilt aanleggen. Ook kun je vervolgens je muziek naar andere apparaten, zoals je tablet of smartphone overbrengen. Maar dat is nog niet alles. Je kunt met een USB-platenspeler zelf je eigen complete geluidssysteem aanleggen. Dit doe je door bijvoorbeeld een mengpaneel aan te sluiten tussen je pc en platenspeler. Ook kun je zo spelen met het geluid, of het geluid perfect instellen op basis van de ruimte waarin je platenspeler staat. Ideaal als je een echte geluidsfanaat bent, of veel wisselt tussen verschillende soorten muziek.

Welke kenmerken van platenspelers zijn verder belangrijk?

Heb je eenmaal een keuze weten te maken tussen een retro platenspeler en een model met USB-aansluiting? Dan is het van belang om te letten op een aantal belangrijke kenmerken. Doe je dit niet, dan loop je het risico met een model te zitten dat niet (helemaal) voldoet aan jouw wensen en eisen. Lees onderstaande tekst dan ook goed door!

Is het model uitgerust met een ‘automaat’ of niet?

Niet alle platenspelers doen al het werk voor je. Dit doen alleen modellen die zijn uitgerust met automatische bediening. Als de naald aan het eind van een lp uit zichzelf weer teruggaat naar de beginpositie, dan heb je al een halfautomatische bediening. Je moet dan wel zelf weer de platenspeler opnieuw aanzetten, en de naald weer op je plaat leggen. Sommige mensen vinden dit fijn om zelf te doen. Het draagt bij aan de allure en sfeer van het hebben van een platenspeler.

Wij kunnen ons echter ook voorstellen dat je gewoon lekker wilt blijven zitten terwijl de platenspeler even verderop zijn ding doet. Dit kan ook, al moet je dan kiezen voor een volledig automatisch model. Bij deze modellen hoef je alleen maar op een startknop te drukken. Vervolgens zal de platenspeler zelf de naald vanuit de startpositie op de plaat zetten, de plaat afspelen, en tenslotte na afloop van de plaat ook de naald weer in de oorspronkelijke positie terugplaatsen. De platenspeler pikt vervolgens ook automatisch de volgende, klaarliggende plaat op, en zo kun je heerlijk genieten van al je favoriete muziek.

Welke aandrijving heeft de platenspeler?

Oké, het wordt nu een beetje technisch. Maar de echte fan van lp’s zal ook de aandrijving van een platenspeler ontzettend belangrijk vinden. De meeste modellen op de markt zijn tegenwoordig uitgerust met ofwel directe aandrijving, of snaaraandrijving. Modellen met snaaraandrijving zijn vaak iets goedkoper, en zijn geschikt voor de meeste mensen die een platenspeler voor thuisgebruik willen hebben. Modellen met directe aandrijver, ook wel bekend als direct drive, zijn echter nét iets nauwkeuriger. Dit maakt ze geliefd bij professionele dj’s of mensen die zich echt focussen op de geluidskwaliteit. Doordat deze modellen bovendien minder vaak onderhoud nodig hebben, zijn ze ook bijzonder geschikt voor mensen die de hele dag door plaatjes draaien.

Voorversterker

Van het ene stukje techniek gaan we zo door naar het andere. Niet alle modellen werken met een speciale eindversterker, en je zult dan ook soms een losse voorversterker moeten aanschaffen. Let hier dus op als je zomaar een platenspeler aanbieding voorbij ziet komen. Sommige geluidsfanaten zweren hier sowieso bij, omdat bepaalde voorversterkers erom bekendstaan dat ze een erg goed of bijzonder geluid met zich meebrengen. Laat je hierin vooral inspireren door je eigen wensen.

Genieten van goed geluid

Wij hopen dat je met het lezen van dit artikel iets meer thuis bent in de wereld van de platenspelers. Je weet nu het verschil tussen een USB-platenspeler en een méér retro model. Weet je welke van die twee je graag wilt hebben? Let dan goed op de aandrijving, de automaat en de voorversterker. Kies het model dat het beste bij jou, je stijl én je budget past. Zo zullen jij en je vrienden de komende jaren bijzonder veel genieten van al je lp’s. Bekijk tenslotte ook de vijf modellen die wij voor je hebben uitgekozen. Veel luisterplezier!