bestevooru.com
Image default
Beste producten

Beste koekenpannen 2024

Bestevooru team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

Sommige dingen veranderen nu eenmaal niet zo gauw. Eén daarvan is koken. Al zo lang als de mens bestaat gebruiken wij allerlei materialen om voedsel te bereiden en zo heerlijk mogelijk op te dienen. Eén van de bekendste en misschien wel belangrijkste delen van het keukengereedschap is de koekenpan. Van goedkope koekenpannen tot echt de beste van de beste: koekenpannen zijn er in veel soorten en maten. In dit artikel wijzen je op de kenmerken om op te letten bij het kopen van zo’n pan. Zo kun jij niet alleen heerlijk koken, maar ook lang blijven genieten van je nieuwe aankoop. Lees dus snel verder, en laat je door ons inspireren!

Beste algemeen
Tefal Renew
Beoordeling
Het meest populair
GreenPan Torino
Beoordeling
De beste koop
Le Creuset Les Forgees
Beoordeling
De beste functies
Tefal Unlimited
Beoordeling
De laatste keuze
BK Conical Deluxe
Beoordeling

Soorten koekenpannen

Iemand die veel koekenpannen test die weet waar ik het over heb: de ene koekenpan is de andere niet. Dit heeft te maken met het materiaal waaruit de pan is opgebouwd. Dit bepaalt weer mede of de pan geschikt is voor verschillende kookmethodes, zoals het koken op gas, met inductie of op een keramische kookplaat. Kies dus niet zomaar voor een pan, maar leer eerst de verschillende materialen kennen waaruit een koekenpan kan bestaan. Kies voor de pan die past bij jouw warmtebron.

Metalen koekenpannen

Het grootste gedeelte van de koekenpannen op de markt bestaat uit één soort metaal, of soms een combinatie van meerdere metalen. Ze zijn vaak relatief licht, en beschikken in de meeste gevallen over een antiaanbaklaag. Dit is handig, omdat zo je eten niet snel aanbrandt. Na verloop van tijd zul je merken dat deze pannen echter aan kwaliteit inboeten. Na jaren van gebruik wordt een metalen koekenpan langzaam maar zeker dunner, en de onderkant minder sterk door de hoge temperaturen waaraan je de pan blootstelt. Na verloop van tijd zul je dus je pan moeten vervangen.

Een metalen koekenpan is in alle gevallen geschikt voor het koken op gas, en in verreweg de meeste gevallen ook voor keramisch koken en zelfs koken op halogeen. In de laatste twee gevallen moet de koekenpan van onder wél goed vlak zijn, om de warmte goed te kunnen geleiden. Anders wordt je pannenkoek nooit egaal bruin!

Stalen koekenpannen

Tegenwoordig zie je ook bij steeds meer mensen thuis stalen koekenpannen. Deze zijn een stuk zwaarder dan de meer voorkomende metalen koekenpannen. Je avondje kokkerellen kan zo een échte work-out worden. Gelukkig heeft dit ook voordelen, want een stalen koekenpan gaat een stuk langer mee. Wel dien je dit type pan vooraf in te branden, zodat je eten er niet op aanbrandt. Stalen pannen kunnen bij goed gebruik en onderhoud een leven lang meegaan, en zijn daarmee een goede investering.

Ook stalen pannen kunnen op gas gebruikt worden, en voor keramisch en op halogeen koken.

Koken op inductie

Een geval apart is het koken op inductie. Deze revolutionaire warmtebron, waarmee je eten in een mum van tijd warm wordt door de snelle geleiding van elektriciteit en daarmee warmte, zie je in steeds meer huizen terug. Met name in plaatsen die van het gas afgaan zie je steeds vaker een inductiefornuis ervoor terugkomen. Lang niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Of je nu een stalen pan of pan van ander metaal hebt, zoals RVS of gietijzer, ze kunnen alléén op inductie gebruikt worden als ze beschikken over een dikke magnetische bodem. Dit kun je zien door de bodem van de pan goed te bekijken, en te zoeken naar het speciale inductiesymbool op de verpakking van je koekenpan.

Bijzondere kenmerken van koekenpannen

Sommige hobbykoks kopen koekenpannen zonder zich echt goed te verdiepen in wat voor bijzondere eigenschappen deze pannen hebben. En dat is zonde, want zo’n pan heeft echt een hele hoop mogelijkheden waar je goed mee uit de voeten kunt, als je tenminste weet waar je op moet letten

Soort antiaanbaklaag

Antiaanbaklagen zijn er in verschillende vormen. Je hebt de standaard antiaanbaklaag, vaak gemaakt van het materiaal teflon. Dit goedje wordt als coating op de pan gespoten, die daarmee aanbakbestendig wordt. Een nadeel van zo’n coating is dat deze na verloop van tijd beschadigd kan raken. Je eten kan dan aanbakken, of erger nog, de giftige coating kan in minieme deeltjes in je lichaam terechtkomen. Er zijn ook ‘ingebouwde’ antiaanbaklagen van keramiek of zelf pannen die geëmailleerd zijn.

Kan de pan in de oven?

Let goed op: lang niet alle koekenpannen zijn geschikt voor gebruik in de oven. Wil je een omelet uit de oven of een taart uit de pan maken, zoals een quiche, dan is dit toch wel heel fijn. Gietijzeren koekenpannen kunnen vaak, maar lang niet altijd, in de oven. Let ook hier weer goed op het speciale symbooltje op de verpakking van je pan.

Vorm van de pan

Een koekenpan, die is toch rond? Nee hoor, dit hoeft niet zo te zijn! We wezen je al eerder op de bodem van de koekenpan: deze moet goed plat zijn. Maar er zijn ook koekenpannen op de markt die vierkant of rechthoekig zijn. Met name voor het grillen van grotere stukken vlees of vis zijn deze handig, omdat je zo optimaal gebruik maakt van de ruimte op je fornuis.

Deksel erbij?

Niet alle koekenpannen komen standaard met een deksel. En als de pan wel over een deksel beschikt, dan kan deze uit heel diverse materialen bestaan. Zo zijn er deksels van glas, niet alleen hittebestendig, maar waardoor je ook je eten kunt blijven zien. Ook heb je deksels van RVS, met of zonder luchtgaatjes, en gietijzeren deksels. Deze zijn heel zwaar maar zorgen voor optimaal warmtebehoud in de pan.

Op naar nieuwe potten en pannen

De druk is van de ketel! Je weet nu namelijk waar je op moet letten bij het doen van je nieuwste aanschaf. Een laatste tip van ons is om goed te kijken naar de prijs van de koekenpan. Soms zie je een koekenpan in de aanbieding. Koekenpannen hoeven echter ook normaal gesproken helemaal niet duur te zijn. Het komt wel eens voor dat een winkel heel hoge prijzen rekent voor een model dat ergens anders een stuk goedkoper is. Blijf dus altijd goed op letten, en kies niet zomaar voor de eerste de beste (web)winkel. Na dat laatste advies wensen wij je succes met het doen van je aankoop en, vooral, heel veel kookplezier!