bestevooru.com
Image default
Beste producten

Beste inductie kookplaat 2024

Bestevooru team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

Heb je een goedkope inductie kookplaat op het oog? In deze koopgids vertellen wij je wat een inductie kookplaat is, hoe deze soort verschilt van andere kookplaten en waar je op moet letten als je er een wilt kopen. Lees daarom snel verder en kom zo tot de beste koop.

Beste algemeen
Bosch PIV851FC5E
Beoordeling
Het meest populair
AEG IKB64411FB
Beoordeling
De beste koop
Bosch PVS775FC5E
Beoordeling
De beste functies
Samsung NZ64B5046FK/U1
Beoordeling
De laatste keuze
AEG ILB64334CB
Beoordeling

Wat is een inductie kookplaat en hoe werkt deze?

Een inductie kookplaat is een modern type elektrische kookplaat. Een inductie kookplaat maakt geen gebruik van verwarmingselementen, maar verwamt de pannen die erop staan direct. Hierdoor kan je pan al binnen 20 seconden gebruikt worden om mee te koken. Dit is mogelijk, omdat de inductie kookplaat een magnetisch veld gebruikt om je pannen te verwarmen. Je moet dan wel pannen gebruiken met een speciaal voor inductie bedoelde magnetische bodem.

De verschillen tussen een inductie kookplaat en andere kookplaten

Koken op inductie is echt heel anders dan koken op gas of keramische kookplaten. Bij keramische kookplaten duurt het vaak wel 2 minuten voor de verwarmingselementen op temperatuur zijn. Omdat deze elementen vervolgens de pan verwarmen is er dus sprake van warmte-overdracht, waarbij veel energie verloren gaat. Ook blijft een keramische kookplaat nog lang na het koken warm, iets dat niet bepaald veilig is.

Bij koken op gas vindt, net als bij inductie, vrijwel direct warmte-overdracht plaats. Maar hierbij wordt gebruik gemaakt van open vuur, wat risico’s op brand met zich meebrengt. Ook is koken op gas veel minder efficiënt dan inductie: er gaat meer energie verloren, en het gebruik van gas als energiebron wordt bovendien langzaam uitgefaseerd in Nederland. Wil je dus een toekomstbestendige, efficiënte en vooral snelle manier van koken? Kies dan voor inductie.

Hoe kies je de beste inductie kookplaat?

Ben je er uit, en wil je een inductie kookplaat kopen? Maak dan je definitieve keuze op basis van de volgende eigenschappen. Houd ze in de gaten bij het doen van je aankoop, en je krijgt de inductie kookplaat die je zo graag wilt.

  • Grootte en aantal kookzones: Denk goed na over het aantal kookzones dat je nodig zult hebben. Voor een gezin van vier personen is een kookplaat met evenzoveel kookzones een must. Let ook op de grootte van de kookplaat. Zeker bij inbouwkookplaten is het belangrijk goed te weten hoeveel ruimte deze inneemt.
  • Onderhoud: Inductie kookplaten zijn gemakkelijk schoon te maken. Sommige hebben echter ook nog een speciale schoonmaakvergrendeling, waardoor de kookplaat niet per ongeluk aangaat als je met een spons over de toetsen heengaat.
  • Design: Qua ontwerp ontlopen inductiekookplaten elkaar niet veel. Wel verschillen ze natuurlijk in het aantal kookzones die je kunt gebruiken. Bij een goedkope inductie kookplaat kun je soms maar 1 of 2 kookzones tegelijk gebruiken. Ook zijn er varianten met een geïntegreerde afzuiging, die vaak erg mooi is weggewerkt.
  • Extra’s: Tegenwoordig kunnen inductie kookplaten allerlei handige extra’s hebben, zoals een functie om supersnel te verwarmen, het automatisch kunnen herkennen van pannen, een kinderbeveiliging en een restwarmteaanduiding. Deze kunnen vaak nét het verschil maken als je jouw uiteindelijke keuze moet maken.