bestevooru.com
Image default
Beste producten

Beste eierkokers 2024

Bestevooru team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

Wat zijn eierkokers?

In feite zijn het apparaten die het leven makkelijker voor je maken en dat is waar het allemaal om gaat. Normaal zet je een pannetje water op, wacht tot het kookt, gooit er wat zout in om het niet over te laten koken, eieren erin en zet je je eierwekker. Wat als dit zoveel makkelijker kan? Lees maar door.

Beste algemeen
Solis Egg Boiler & More Type 827
Beoordeling
Het meest populair
WMF Stelio
Beoordeling
De beste functies
Blokker BL-70003
Beoordeling
De laatste keuze
Tristar EK-3076
Beoordeling

Een eierkoker is een apparaat dat al deze functies in een keer uitvoert. Koken, niet over laten koken, eierwekker en een smakelijk ei als eindresultaat. Het overkoken wordt meteen getackled doordat je heel weinig water gebruikt. Doordat de eieren in een afgesloten omgeving zitten, wordt het vocht dat je verliest door het koken, weer gerecycled. Zo heb je maar een klein beetje water nodig. Laten we nog niet te hard van stapel lopen en uitleggen hoe de gemiddelde koker werkt en eruitziet.

Stel je voor, een bakje met daarop een rekje, en daaroverheen een koepel met een klein luchtgaatje. Afhankelijk van hoe groot de koker is, passen er een bepaald aantal eieren in. In de meest voorkomende eierkokers passen 6 eieren in het bijgeleverde rekje. Met een maatbekertje neem je de hoeveelheid water die je nodig hebt voor zacht, middel of hardgekookte eieren. Je giet de hoeveelheid water in de koker, doet het deksel erop, zet hem aan en het water doet de rest van het werk. De werking van het apparaat is altijd hetzelfde, ook al is de eierkoker maar geschikt is voor 3 eieren.

Maten en functies van eierkokers

elektrische eierkokerNatuurlijk kun je je wel voorstellen dat er, zoals hierboven beschreven, meer dan één soort eierkoker is. Denk hierbij aan een elektrische eierkoker, een eierkoker met timer of een eierkoker voor in de magnetron. Deze zijn allemaal verschillend in gebruik, maar het komt allemaal op hetzelfde neer: een hard of zachtgekookt ei koken. We gaan ze allemaal even langs om de werking te beschrijven.

De elektrische eierkoker

Dit is de meest voorkomende optie in de winkel, al zie je de andere opties wel steeds meer de laatste tijd. Bij deze variant stop je een stekker in het stopcontact en meet een bepaald aantal milimeter water af, die ervoor zal zorgen dat de eieren hard of zachtgekookt worden. Er is, afhankelijk van de prijs natuurlijk, ruimte voor 2, 3, 6 of 9 eieren. Er gaat een zoemer af wanneer de eieren klaar zijn, of wanneer het water op is.

De magnetron eierkoker

Dit is in feite dezelfde eierkoker als de elektrische, maar dan zonder het elektrische gedeelte. Dit wordt namelijk verzorgd door de magnetron. Ook hier stop je een bepaalde hoeveelheid water in het reservoir, zet een aantal eieren in het rek en laat het koken. Het is hier wel van heel groot belang dat de eieren boven in de luchtkamer van het ei, ingeprikt worden, anders bestaat de kans dat de luchtkamer uit gaat zetten tijdens het koken en dat kan leiden tot het schoonmaken van een magnetron die aan alle kanten behangen is met ei, in plaats van een lekker gekookt eitje, omdat het ei, of de eieren ontploft zijn. Hiervoor wordt meestel wel heel erg goed gewaarschuwd in de handleiding. De magnetron eierkoker is ook het enige type dat je als variant voor maar 1 ei kan krijgen. Bij de andere varianten zul je een eierkoker voor maar 1 ei niet tegen komen.

eierkoker magnetron

Eierkokers met timer

Ook deze lijkt heel veel op de elektrische eierkoker, maar is een relatief luxere variant van de eierkoker. Omdat je niet afhankelijk bent van de hoeveelheid water die je in de eierkoker stopt voor de hardheid van koken, zul je aan deze variant meer gemak ondervinden. Dit gaat dan wel ten koste van de portomonee want hoe meer luxe een relatief simpel product is, hoe groter de kans dat deze duurder is. Je kunt hier aan de buitenkant helemaal instellen hoe hard je je ei wilt hebben, hoeveel minuten het gekookt moet worden en hoeveel eieren erin zitten. Hier wordt bij het koken rekening mee gehouden. Zo heb je een nog lekkerder ei in de ochtend, helemaal naar jouw specifieke wensen, want geef toe, juist dan willen we echt een perfect eitje.

Onderhoud van een eierkoker en wat tips

Uit persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat een plastic eierbakje niet de beste oplossing blijkt te zijn als je een koker langere tijd in gebruik hebt. Deze geeft kalkaanslag. Je kunt het bakje schoon maken door wat keukenazijn in het water te doen en hem te laten koken. Zorg er wel voor dat net als bij normaal gebruik, het deksel op de koker zit, want het geeft een behoorlijk scherpe geur. Vanzelfsprekend niet met eieren proberen, tenzij je je een dagje ziek wilt melden op je werk. Zorg er daarnaast ook voor dat je de eierkoker, de elektrische althans, niet in vochtige plekken gebruikt en dat je gaatjes prikt in de eieren als je de magnetron variant gebruikt.