bestevooru.com
Image default
Beste producten

Beste wake-up lights 2024

Bestevooru team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

Niet iedereen wordt ’s ochtends zomaar wakker. Sterker nog, nu het weer donkerder wordt buiten en je ’s ochtends de vogeltjes niet langer hoort fluiten, wordt het alleen maar moeilijker om je bed uit te komen. Zo’n schelle wekker helpt dan ook niet veel, tenminste niet als je rustig wakker wilt worden. Wat kan wél uitkomst bieden? Een wake-up light. Van goedkope wake-up lights tot de allerbeste: wake-up lights zijn een ware revolutie op het gebied van slapen en opstaan. Een wake-up light bootst een natuurlijke zonsopkomst na. Dit maakt dat je lichaam op natuurlijke wijze en uitgerust ontwaakt, en jij heel ontspannen aan je dag kunt beginnen. Lees dus snel verder als je ook graag van deze voordelen wilt kunnen profiteren, en bekijk de vijf modellen die wij voor je in gedachten hebben!

Beste algemeen
Philips Somneo HF3650/01
Beoordeling
Het meest populair
Philips HF3506/05
Beoordeling
De beste koop
Lenco CRW-110WH
Beoordeling
De beste functies
Philips Wake-up Light HF3500/01
Beoordeling
De laatste keuze
DistinQ Wake-Up Light
Beoordeling

Wat doet een wake-up light?

De ene wake-up light, ook wel lichtwekker genoemd, is de andere niet. Later in dit stuk vergelijken we daarom de verschillende functies die wake-up lights kunnen hebben. Voor nu is het goed te weten wát je eigenlijk koopt met een wake-up light. Immers, je wilt wel iets kopen waarvan je daadwerkelijk weet of het nut heeft. Anders kun je het net zo goed bij die oude vertrouwde wekker houden.

Het idee achter wake-up lights

Wake-up lights werken volgens een eeuwenoud principe. Mensen hebben immers een eigen biologische klok. Onderzoek heeft aangetoond dat dit zogeheten bioritme sterk beïnvloedt wordt door (zon)licht. Bij een bepaalde lichtsterkte blijven bepaalde processen in je lichaam actiever dan anders. Het is de reden waarom wij in een felverlichte kamer maar lastig in slaap kunnen vallen, hoe vaak je het ook probeert.

De wake-up light verandert automatisch van een klein, zacht achtergrondlichtje langzaam in een fellere lichtbron, tot het een soort kunstmatige zon naast je bed vormt. De wake-up light speelt bovendien rustige tonen, muziek of natuurgeluiden af; allemaal bedoeld om je beter te doen ontwaken op een vooraf ingestelde tijd. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je alsnog die vroege bespreking mist of die trein die je moest halen.

Onderzoek naar effectiviteit

Werkt het nu eigenlijk ook, zo’n wake-up light? Wake-up lights test je niet alleen zelf, er is ook veel onderzoek gedaan door zowel de lichtindustrie als gezondheidswetenschappers en consumentenorganisaties naar de effectiviteit van wake-up lights. De resultaten verschillen enigszins per onderzoek, maar het belangrijkste is dat een wake-up light wel degelijk effect heeft op het wakker worden van het lichaam. Verschillende scans hebben een verhoogde lichamelijke activiteit gemeten vlak voor het ontwaken met een wake-up light. Je wordt op die manier dus daadwerkelijk meer geleidelijk wakker, en dat is waar de meeste mensen die een wake-up light kopen naar op zoek zijn.

Functies van de beste wake-up lights

Je weet nu op welk idee de werking van een wake-up light berust, en hoe onderzoek heeft aangetoond dat ze inderdaad een impact kunnen hebben op je slaapritme en het ontwaken. Hoe onderscheiden wake-up lights zich dan eigenlijk onderling? Wat maakt dus het verschil tussen de beste wake-up lights en de soms erg goedkope wake-up lights?

Lichtsterkte

Wake-up lights hebben allemaal in principe dezelfde basisfunctie: jou rustig wakker laten worden door middel van een variërende lichtsterkte. Test de wake-up light die jij wilt hebben daarom altijd eerst in de winkel. Het ene model geeft namelijk licht af dat een stuk warmer is dan het andere model. En bij sommige modellen kan het licht zelfs in kleur variëren. De sterkte van het licht varieert bij elk model zo tussen de 100 en 320 lux. Dat verschil lijkt groot, maar dat zul je in werkelijkheid echt niet zo heel erg merken.

Naast licht ook geluid

Er zijn genoeg modellen wake-up lights op de markt die, naast lichtsignalen, je ook helpen wakker te worden door middel van geluid. Dit kan fijn zijn als je een erg vaste slaper bent, of juist als je met een beetje radio of muziek wakker wilt worden in de ochtend. Sommige modellen kun je ook aansluiten op je smartphone, waarmee je naar je eigen favoriete muziek kunt luisteren bij het wakker worden.

Instellen zonsondergang

Sommige modellen lichtwekkers hebben een leuke extra functie die je niet helpt om beter wakker te worden, maar om beter in slaap te komen. Het proces werkt hier precies omgedraaid. Je begint met een lamp die op normale sterkte licht geeft, maar die geleidelijk aan in intensiteit afneemt. Je valt zo rustiger, en vooral geleidelijk aan in slaap. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een boek leest, en je langzaam slaperig wordt doordat het licht afneemt. Dit is hoe de zonsondergangsfunctie van wake-up lights werkt.

Instellen back-up

Soms heb je echt een pittige nacht, bijvoorbeeld door onrustige kinderen, een wild feestje bij de buren of omdat je midden in de nacht op moet om bijvoorbeeld een vliegtuig te halen. In al deze gevallen wil je er zeker van zijn dat je, ondanks je korte nachtrust, tóch op tijd wakker wordt. Er zijn modellen die als back-up naast lichtsignalen ook geluidssignalen kunnen geven. Zo weet je zeker dat alles in het werk wordt gesteld om jou wakker te laten worden.

Instellen timer en wisselende duur ontwaken

Bij sommige modellen kun je zelf instellen hoe lang het duurt voor je ontwaakt. Deze ontwaaktijd kan namelijk van persoon tot persoon erg verschillen. Slaap je net iets langer uit dan de meeste mensen, of ben jij binnen tien minuten al klaarwakker? Dan kan het fijn zijn als je de timer van jouw kunstmatige zonsopkomst zelf kunt instellen.

Voortaan rustig wakker worden

De beste wake-up light voor jou is het model met de kenmerken die bij jou passen. Luister je graag naar muziek in de ochtend? Kies dan voor een model die deze optie aanbiedt. Slaap je vaak maar kort, en wil je echt ontspannen wakker kunnen worden? Kies dan voor een model met een variabele zonsopgang en een back-up signaal. Zo zal je nooit meer liggen te dralen met de gedachte of je wel op tijd wakker zult worden. Tot slot telt ook het design van de wake-up light. Deze moet natuurlijk ook in je interieur passen! En natuurlijk de prijs. Want je hebt modellen van minder dan 100 euro op de markt. Maar ook modellen die de 100 euro ver overstijgen. Succes met het doen van je aankoop, en veel slaapplezier!