bestevooru.com
Image default
Beste producten

Beste strijkplank 2023

Bestevooru team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

Wat is een strijkplank nou precies?

Een strijkplank zorgt ervoor dat je geen rugklachten krijgt bij het strijken. Best raar gezegd, maar het is wel zo. Als de strijkplank niet uitgevonden was, zou je op planken of tafels of op de grond moeten strijken. Dit is natuurlijk niet goed voor het menselijk lichaam en zoals het spreekwoord zegt; Gemak dient de mens. De strijkplank is in veel gevallen een ijzeren frame met een plank met een hittebestendige hoes eromheen. Die hittebestendige hoes zorgt ervoor dat je plank bestand is tegen de hitte van het strijkijzer. Daarnaast is de ijzeren plank ook nog eens in hoogte verstelbaar, dus nogmaals, gemak dient de mens. Naast deze uitvouwbare variant zijn er ook varianten die zittend te gebruiken zijn en varianten met een ingebouwde stoom-functie.

De beste koop
Brabantia Strijkplank D
Beoordeling
De beste functies
Leifheit Air Active Express M
Beoordeling
De laatste keuze
Tefal TI1200
Beoordeling

Uit welke onderdelen bestaat de strijkplank?

strijkplank aanbiedingEen gemiddelde strijkplank heeft niet heel veel onderdelen. Waar hij meestal uit bestaat, is het onderstel, het strijkoppervlak, de poten en een plek voor je strijkijzer op de plank. In sommige gevallen is dit een stoom reservoir, als je voor een dergelijk stoomstrijkijzer met reservoir hebt gekozen. Soms is het zelfs zo, dat als je voor een stoomstrijkijzer met reservoir hebt gekozen, je er in bepaalde gevallen ook een strijkplank bij krijgt.

Over de strijkplank zit altijd een hittebestendige hoes. Deze is meestal van hitte-werende, vaak niet zo’n mooie stof. Puur om hitte te weren dus. Daaroverheen past een strijkplank-hoes. Deze hoes is er in heel veel varianten, van bloemetjes tot aan hartjes of een zigzag motief. De keuze is vrijwel eindeloos. Let wel op bij het kopen, want deze hoezen zijn per merk strijkplank verschillend.

Onder de plank zit een haak om de poten in vast te klikken via een schuifsysteem. Vouw je de strijkplank maximaal uit, dan staat deze meteen stabiel en stevig. Onder de poten zit een stel rubberen doppen. Deze zorgen ervoor dat het oppervlak waar de plank op staat niet beschadigt. Het voordeel van deze doppen is ook dat ze bescherming bieden tegen enige beschadiging van het oppervlak waar de plank tegenaan staat wanneer je hem opbergt.

Wat zijn de afmetingen van een strijkplank?

Meestal is een normale strijkplank zonder het stoomreservoir 124×38 centimeter (LxB). De hoogte is in veel gevallen instelbaar. In de meeste gevallen is een standaard strijkplank 70 tot 96 centimeter hoog, waarbij 70 centimeter een hoogte is voor zittend gebruik en de maximale hoogte van 96 centimeter voor staand gebruik is. Als we praten over een strijkplank met stoomunit, zien we dat deze planken een stuk breder zijn om de stabiliteit van de plank te kunnen garanderen. In veel gevallen zijn de planken met reservoir 45 centimeter breed in plaats van de gangbare 38 centimeter. Dit zijn de maten die ik in mijn onderzoek heb kunnen vinden bij de strijkplanken van de bekendere merken, maar er zijn vast wel uitzonderingen. Onthoud wel dat een bredere plank niet altijd optimaler is. Het strijken van een mouw kan bijvoorbeeld makkelijker op een kleine overhemd plank, ofwel een zogenaamd mouwplankje. Heb je deze niet, dan is het makkelijker om een mouw over de punt van de plank te trekken en hem dan te strijken. Bij de bredere opties zal dit niet gaan. Daarnaast kan ik je ook nog vertellen dat ongeveer 90% van de strijkplankhoezen ook gemaakt is voor standaardmaten, aangezien je deze standaard strijkplanken het meeste terug vindt in de winkels. Is het verschil slechts een paar centimeters, dan is dit geen enkel probleem, want er zit voldoende rek in de hoezen.

Van welk materiaal is de plank gemaakt

strijkplank voor stoomgeneratorAls je veel en vaak heet strijkt, dan is een houten strijkplank bijvoorbeeld helemaal niet de juiste keuze. Bij hogere temperaturen kunnen er brandvlekken onstaan op het hout en die geven weer af op de hoes. Uiteindelijk wordt dit een zwakke plek van de plank. Je kunt dus het beste je strijkplank kiezen aan de hand van de kleding die je hebt. Heb je veel blouses, dan maakt het niet uit, maar als je vaak op maximale hitte strijkt of nog half natte was strijkt, dan is het aan te raden een ijzeren plank te kiezen. Deze is het beste bestand tegen iedere temperatuur.

Een strijkplank onderhouden…

Onderhoud is een fluitje van een cent. In feite slijt een strijkplank niet echt heel veel. De strijkplankhoes beschermt de strijkplank zelf, maar daardoor slijt de hoes natuurlijk wel. Gelukkig zijn deze niet zo prijzig als de strijkplank zelf en er zijn verschillende varianten te vinden. Let er wel op dat je in veel gevallen alleen de hoezen kunt kopen die expliciet voor een bepaald merk gemaakt worden. Ook de zogenaamde aftermarket modellen zijn hieraan onderhevig. Het is niet alleen belangrijk om de strijkplank hoes zo goed mogelijk te onderhouden, maar ook de laag onder de hoes is makkelijk te onderhouden. Ook deze zijn makkelijk bij te bestellen of gewoon in de winkel te koop waar je ook je strijkplank hebt gekocht en zijn makkelijk aan te brengen. Je haalt de hoes er makkelijk en snel af, vervangt de hittebestendige onderlaag en daarna trek je de nieuwe hoes weer om de plank heen. Dit voorkomt niet alleen doorbranding van de plank, maar ook roest op de plank doordat eventueel water in de onderlaag wordt opgevangen.