bestevooru.com
Image default
Beste producten

Beste rookmelder 2024

Bestevooru team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

Een rookmelder is ongelofelijk belangrijk om, bij een beginnende brand, veilig je woning of bedrijfsruimte te kunnen verlaten. Ben je op zoek naar de beste rookmelder? Lees dan dit artikel. Wij hebben de beste rookmelders getest, zodat jij weet waar je op moet letten als je een rookmelder gaat kopen.

Het meest populair
Netatmo Rookmelder
Beoordeling
De beste koop
Netatmo Slimme
Beoordeling
De beste functies
Gigaset One X
Beoordeling
De laatste keuze
Brennenstuhl 1290050
Beoordeling

Rookmelders redden levens

Bij een brand vallen de meeste slachtoffers niet door vuur, maar door het inademen van rook. Rook bevat namelijk veel giftige gassen. Adem je deze in, dan raak je binnen mum van tijd bewusteloos, vaak met verstikking tot gevolg. Als je slaapt, dan schakelt je lichaam je neus uit. Je ruikt dus niets meer, en zult er zo ook niets van merken als je huis vol rook staat. Maar ook als je wakker bent is het makkelijker gezegd dan gedaan om een beginnende brand te signaleren. Zeker als je je in een andere ruimte bevindt dan die waar de brand is. Als je de rookontwikkeling dan opmerkt, is de brand vaak al in een vergevorderd stadium, met alle risico’s van dien.

Een rookmelder is daarom van levensbelang. Rookmelders geven een luid alarm als er rook gedetecteerd wordt. Ze waarschuwen je dus voor een brand, nog voor deze goed en wel begonnen is. Zo kunnen jij en je gezin je woning op tijd verlaten, of een beginnende brand blussen.

Hoe maak je de juiste keuze voor een rookmelder?

Een rookmelder kopen doe je niet zomaar. Als je ‘test rookmelder’ intypt op een zoekmachine, dan vindt je veel verschillende rookmelders. Hieronder vertellen wij je waar je allemaal op moet letten bij het doen van je aankoop. Zo kies jij de beste rookmelder:

  • Soort detector: De meestvoorkomende soorten zijn de optische rookmelder en de thermische rookmelder. Een thermische rookmelder meet de temperatuur. Overschrijdt deze de 60°C, dan gaat de rookmelder af. Een optische rookmelder werkt met licht. Hij zendt een lichtbundeltje uit en als deze wordt onderbroken door rook, dan gaat het alarm af.
  • Op batterij of netstroom: De meeste rookmelders werken op batterijen, maar er zijn er ook die op netstroom werken. Het voordeel van deze laatste variant is dat je nooit de batterij hoeft te vervangen. Dit is het veiligst, omdat batterijen lang niet altijd (op tijd) vervangen worden. Vaak heeft deze soort ook een back-up batterij of accu. Als de stroom uitvalt ben je zo alsnog veilig.
  • Onderhoud: Ook rookmelders moeten zo nu en dan onderhouden worden. Stof- en vuildeeltjes kunnen de werking van je rookmelder belemmeren, dus is het fijn als de rookmelder die je koopt makkelijk af te nemen is met een (stof)doekje en weinig uitstekende delen kent.
  • Alarm: Als je uitgebreid gaat koken of de open haard aanzet, dan wil je niet gestoord worden door een luid brandalarm. Sommige rookmelders hebben de handige optie dat je het alarm kunt uitzetten, zonder dat je daarmee de hele rookmelder van de muur hoeft te halen.
  • Extra’s: Er zijn rookmelders die je aan elkaar kunt koppelen, zodat als het alarm in één kamer afgaat, je deze ook in de andere kamers met rookmelders kunt horen. Ook zijn er rookmelders die je aan je smartphone kunt koppelen, en rookmelders die, naast rook, ook een teveel aan koolmonoxide kunnen opmerken.

Houd al deze kenmerken goed in de gaten bij het doen van je aankoop. Zo vind je vanzelf de rookmelder die het beste bij je past.