Bestevooru team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

TOP 10 Beste Platenspelers 2024

Als je een oude vinylcollectie hebt of net in de wondere wereld van vinyl stapt, heb je een goede platenspeler nodig. We hebben onderzoek gedaan om de beste platenspelers op de markt te vinden, zodat u de juiste keuze kunt maken voor uw behoeften.

Afbeelding
Naam
Beoordeling
Check prijzen op
1 de 10
5.0
CHECK PRIJZEN OP
on www.bol.com
2 de 10
4.9
CHECK PRIJZEN OP
on www.bol.com
4 de 10
4.7
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
5 de 10
4.6
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
6 de 10
4.5
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
7 de 10
4.4
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
8 de 10
4.4
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
9 de 10
4.3
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
10 de 10
4.2
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com

Vinylplaten maken een comeback en je wilt een nieuwe platenspeler om je collectie op af te spelen. Er is een grote verscheidenheid aan platenspelers om uit te kiezen, en het vinden van de juiste kan een echte uitdaging zijn. Onze eenvoudige koopgids leidt u door de stappen om de juiste keuze te maken voor uw behoeften en uw budget.

Wat is een platenspeler?

Op het eerste gezicht lijkt een platenspeler een relatief eenvoudig apparaat, maar het zijn in werkelijkheid complexe machines. Ze zijn ontworpen om met nauwkeurige snelheden te draaien om de geluiden van uw platen na te bootsen. De basisonderdelen van een platenspeler zijn redelijk universeel omdat ze allemaal een toonarm hebben met een element en een naald die bovenop een draaiende plaat zit om magneten te gebruiken om het geluid te reproduceren. Maar elk van deze componenten kan worden gemaakt met verschillende specificaties en een groot kwaliteitsbereik.

Functies waarnaar moet worden gezocht in een platenspeler

Als je een platenspeler koopt, wil je het meeste waar voor je geld krijgen, dus je wilt weten op welke kenmerken je moet letten en overwegen welke de moeite waard zijn om extra voor te betalen.

Handmatig versus automatisch

Om een ​​plaat op je platenspeler af te spelen, moet de toonarm zich aan het begin van de plaat positioneren. Dit kan handmatig of automatisch gebeuren. Bij een handmatige platenspeler til je de toonarm op en zet je deze voorzichtig aan het begin van de plaat. Sommige platenspelers worden automatisch ingeschakeld als je de toonarm optilt, terwijl andere een aan-uitschakelaar hebben.

Bij een geautomatiseerde platenspeler kun je op een knop drukken, waarna de toonarm zichzelf automatisch aan het begin van de plaat positioneert en zachtjes naar beneden valt om te beginnen met spelen. Automatische spelers zullen de toonarm ook terugbrengen naar de rustpositie wanneer de plaat eindigt en de speler uitschakelen.

Automatisering is leuk om te hebben, maar de mechanische voorzieningen die dit soort automatisering mogelijk maken, kunnen duur zijn.

Directe aandrijving versus riemaandrijving

Alle platenspelers hebben motoren die het plateau op de juiste snelheid aandrijven. Dit kan worden bereikt via een motor met variabele snelheid die rechtstreeks op de schotel is aangesloten of via een riemaandrijving.

Spelers met directe aandrijving starten sneller op en voelen solide aan. De motor kan echter rommelen of trillingen veroorzaken die door de gevoelige stylus kunnen worden opgevangen.

Riemaandrijftafels zijn goedkoper en de rubberen riem verzacht de trillingen van de motor, waardoor het afspelen soepeler verloopt. Ze hebben echter meer tijd nodig om op snelheid te komen, en de riem zal van tijd tot tijd moeten worden vervangen, omdat deze door gebruik verslijt.

Voorversterkers

Het signaal van het element van je platenspeler is vrij zwak, waardoor je van een onversterkte platenspeler weinig hoort. Als u uw oor tegen de naald houdt terwijl deze beweegt, kunt u de geluiden daadwerkelijk horen, maar dit is niet geweldig om te luisteren.

Vroeger moest je je platenspeler aansluiten op een aparte phonoversterker die het signaal sterker zou maken, zodat een gewone versterker het geluid naar speakers kon overbrengen. Sommige versterkers zijn uitgerust met een speciaal phonokanaal en hebben een ingebouwde versterker.

De meeste moderne platenspelers hebben een ingebouwde voorversterker, zodat je de platenspeler direct op een versterker of actieve speakers kunt aansluiten en een geweldig geluid hebt. Sommige worden zelfs geleverd met ingebouwde luidsprekers, maar deze zijn over het algemeen van lage kwaliteit. U moet overwegen hoe u naar muziek van uw platenspeler gaat luisteren.

Connectiviteit

Dit brengt ons bij andere connectiviteitsopties. De meeste platenspelers zijn uitgerust met RCA-kabels die de standaard zijn in de industrie voor het aansluiten van audioapparaten op versterkers. Nieuwere Bluetooth-platenspelers kunnen echter ook worden geleverd met een Bluetooth-uitgang waarmee u het signaal rechtstreeks naar een soundbar of ander Bluetooth-apparaat kunt verzenden.

U kunt er ook naar zoeken met USB-uitgangen, zodat u uw vinylmuziek naar digitale bestanden op uw laptop of computer kunt converteren. Dit is een leuke manier om het nut van uw platenspeler te maximaliseren.

Patroon en stylus

De cartridge bevindt zich aan het uiteinde van de toonarm en zet de groeven in de plaat om in een versterkt signaal dat je kunt horen. De daadwerkelijke verbinding wordt gemaakt met een stylus met een heel klein, hard uiteinde (soms gemaakt van diamant), dat in de groef van je plaat past en door de microscopisch kleine hobbels navigeert die geluid maken. De combinatie van deze twee kan de kwaliteit van het geluid bepalen.

In duurdere grammofoons vind je hoogwaardige cartridge- en styluscombinaties, en je kunt ook upgraden als je dat wilt. In de lagere modellen zijn de cartridges in principe vast en zit je vast met wat je hebt.

Een stylus gaat lang mee, maar zal uiteindelijk toch vervangen moeten worden. Zorg er dus voor dat de stylus voor uw machine verkrijgbaar is waar u woont. Een versleten naald klinkt niet alleen vervelend, maar kan ook uw platen beschadigen.

Toonarm

De toonarm bevat het element en de stylus, samen met de bedrading die het geluid met de versterker verbindt. Het belangrijkste van een toonarm is dat deze correct volgt en goed wordt gewogen, zodat hij bij de cartridge en de stylus past.

Mooiere platenspelers hebben gebogen toonarmen met gewichten die je kunt aanpassen om de juiste volgkracht te krijgen. Als u hier controle over heeft, krijgt u een betere geluidskwaliteit en minder slijtage aan uw platen.

Goedkopere modellen hebben veergewogen toonarmen die recht zijn en goedkoop aanvoelen. Deze zullen werken, maar u wilt er een zoeken met het lichtste trackinggewicht, zodat u niet in de groeven van uw waardevolle platen graaft.

Schotel

Het plateau is de draaiende schijf waar platen op zitten. Deze kunnen van metaal zijn, zoals aluminium, en bij goedkopere modellen zijn ze van plastic. Ze moeten goed gewogen zijn en niet fladderen. Goede platenspelers hebben grotere platen voor lp’s.

Plint

De plint is de kast waarin uw grammofoon is ingebouwd. Vroeger waren deze van hout en zwaar. Nu hebben de meeste platenspelers plastic koffers, maar je kunt ze nog steeds vinden in houten afwerkingen of zelfs in een verscheidenheid aan metalen. U moet op zoek gaan naar een plintstijl die past bij uw inrichting en esthetiek.

Extra functies

De meeste moderne platenspelers spelen op 33 en 45 snelheden, maar niet op 78. Als je oudere platen hebt die 78 toeren nodig hebben, dan wil je naar deze functie zoeken.

Een stofkap is een andere handige functie, en deze beschermt uw apparaat tegen ongewenst stof wanneer het niet in gebruik is.

Conclusie

Het goede nieuws is dat er veel platenspelers op de markt zijn om uit te kiezen, dus het vinden van de juiste is een kwestie van overwegen hoeveel je kunt uitgeven en vervolgens zoeken naar het model dat de gewenste functies heeft. U zult genieten van het warme, nostalgische gevoel dat u krijgt bij het draaien van vinyl, dus we weten zeker dat u zult genieten van uw nieuwe platenspeler.

Back to top button