bestevooru.com
Image default
Beste producten

Beste monitoren 2024

Bestevooru team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

Het kopen van monitoren is allang niet meer alleen besteed aan mensen die een PC thuis hebben staan. Nu meer en meer mensen thuiswerken, ervaren ook de mensen met een tablet of laptop hoe fijn het kan zijn om een (extra) monitor in huis te halen. Niet alleen omdat de beeldkwaliteit een stuk beter kan zijn, maar ook om je productiviteit te verhogen door middel van het hebben van een tweede, of zelfs derde, scherm. In deze koopgids wijzen wij je de weg in het doolhof van alle verschillende monitoren die er op de markt zijn. Dit scheelt jou niet alleen tijd, maar vooral ook een hoop zoekwerk. Veel leesplezier!

Het meest populair
Samsung Odyssey G5 LC34G55TWWPXEN
Beoordeling
De beste koop
LG UltraWide 34WP550
Beoordeling
De beste functies
Samsung LC34J791WTRXEN
Beoordeling
De laatste keuze
Philips 325E1C
Beoordeling

Kies het juiste type beeldscherm

Mensen die een nieuw beeldscherm gaan kopen willen vaak eerst het beste van het beste. De beste monitoren hoeven echter niet direct het meest geschikt voor jou te zijn. Er zijn verschillende technologieën, elk met hun eigen prijsklasse, die je kunt kopen. Zo weet jij straks de weg van LCD naar LED scherm en weer terug.

Twisted Nematic: goedkoop maar daardoor ook niet heel goed

Twisted Nematic (TN) is de goedkoopste van de technologieën die we in dit artikel behandelen. Zoek je naar één of meerdere goedkope monitoren, bijvoorbeeld omdat je jouw laptop wilt koppelen aan een tweede scherm voor standaard kantoorwerk? Dan ben je met een beeldscherm op basis van TN-technologie al gauw tevreden. De schermkwaliteit is niet bijzonder goed, maar dat hoeft ook niet per sé als je alleen aan tekstdocumenten of datasets werkt. Verder is de framerate veelal prima, iets dat van pas komt als je veel schakelt tussen beide schermen of als je snel veel tekst wilt verwerken. Ook is dit minder vermoeiend voor je ogen, met name bij het lezen van lange lappen tekst.

Vertical Alignment: veelgebruikt en met goede reden

Een technologie die je ook zeker in je zoektocht zult tegenkomen is Vertical Alignment (VA). Deze beelschermen zijn niet duur, maar zeker ook niet de goedkoopste. De beeldkwaliteit heeft ook iets weg van een scherm in de middenmoot: de kleuren komen niet heel mooi uit, maar wel is de framerate prima. Bovendien, en dat kan voor sommige mensen de doorslag geven: je kunt er lang films, series en andere bewegende beelden op bekijken zonder dat je ogen snel vermoeid raken. Dit komt doordat dit soort beeldschermen een hele goede zogeheten zwartwaarde heeft. Deze waarde bepaalt hoe donker het meest zwarte beeld kan worden weergegeven: hoe donkerder, hoe natuurlijker dit overkomt.

In-Plane Switching: zeldzaam, duur, maar geweldig

De allerbeste monitoren gebruiken de technologie In-Plane Switching (IPS). De beeldkwaliteit van deze technologie is echt uitstekend, al kan de framerate bij het draaien van bijvoorbeeld zware computerspellen of zware software wat te wensen overlaten. Dit komt omdat de IPS-technologie de nieuwste van alle beeldschermtechnologieën is. Deze technologie staat als het ware nog in de kinderschoenen, maar wordt door kenners een grote toekomst voorspeld.

Van technologie naar snufjes

Niet alleen de beeldtechnologie telt in het maken van je keuze. Hieronder beschrijven wij een aantal andere kenmerken om goed op te letten in het maken van je keuze. Van resolutie tot verlichting, alles telt mee in het bepalen van je keuze.

Welke resolutie heeft het scherm?

Een van de belangrijkste kenmerken van een beeldscherm is haar resolutie. Hiermee worden het aantal pixels bedoeld die in de hoogte en breedte van je scherm passen. Hoe hoger de resolutie, des te scherper het beeld.

Een resolutie van 1920 x 1080 is zo’n beetje de hedendaagse standaard. Deze resolutie kennen de meeste mensen onder de naam Full HD. Hogere resoulties bestaan echter ook. Zo zijn er 2550 x 1440 schermen, die WQHD worden genoemd. De allerbeste schermen zijn echter UHD-schermen: ze hebben liefst 3840 x 2160 pixels in beeld. Daarmee is zo’n scherm ongelofelijk scherp, iets dat zeker bij grotere beeldformaten een ware pré is.

Schermgrootte

Kijk ook naar het fysieke formaat van het scherm. De tijd van standaard 19 inch beeldschermen standaard waren is niet meer. Steeds vaker zie je schermen met een minimumgrootte van 24 inch, maar ook 27 inch is tegenwoordig echt geen uitzondering meer. Het voordeel van zulke grote schermen is dat je meerdere programma’s of tabbladen op één scherm kunt draaien. Zo kun je jouw aandacht verdelen over verschillende werkzaamheden of taken tegelijkertijd.

Let naast het formaat ook op de vorm van het scherm. 16:9 is tegenwoordig vaak de standaard, waar beeldschermen vroeger nog wel eens uit een 4:3 formaat waren opgebouwd. Breedbeeld heeft toch echt de toekomst, dus kies in elk geval voor een model van 16:9.

LCD, LED of OLED?

Als je dan een beeldscherm koopt, kies je dan voor een standaard Lcd-scherm, of besluit je in plaats daarvan een LED-monitor aan te schaffen? Een LED-monitor is eigenlijk ook een Lcd-scherm, maar gebruikt LED-licht om de achtergrond van je beeldscherm uit te lichten. LED-licht is energiezuiniger, en biedt bovendien minder risico op beschadigingen. Dan is er ook nog OLED. Hierbij bestaat het scherm, in tegenstelling tot bij een LED-scherm, wel degelijk uit miljoenen kleine LED-lampjes. Al deze lampjes samen zetten niet zoals bij Lcd-schermen licht door, maar stralen zelf licht uit. Het maakt OLED-schermen lichter, dunner, en bovenal: het geeft ze een geweldig en natuurlijk kleurbereik.

Nog even een zijstapje: denk je dat je één of meerdere dode pixels hebt op één van je monitoren? Test deze dan met behulp van een speciale dode pixel test. Er bestaan veel websites waar je gratis deze test kunt uitvoeren. Speur zelf je scherm af, en vind zo de pixel waar het om draait.

Eenvoudig de beste monitor kopen

In dit artikel hebben wij je laten zien wat er aan beeldschermtechnologie allemaal te vinden is. We hopen dat je hiermee goed voorbereid je aankoopt kunt gaan doen. Let naast de onderliggende technologie natuurlijk ook op andere technische snufjes. Gaat het om een vertrouwd Lcd-scherm, of is het een hypermodern OLED-scherm? Welk formaat heeft de monitor? En op welke resolutie kan het scherm draaien? Bedenk tenslotte ook goed waarvoor je jouw beeldscherm wilt gebruiken. Voor standaard kantoorwerk ben je vaak al snel (én veel goedkoper) uit bij het ene type scherm, dan het scherm dat je voor het spelen van de nieuwste computerspellen nodig hebt. Neem gerust een kijkje bij de vijf modellen die wij voor je hebben uitgekozen, en maak je eigen keuze!