Bestevooru team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

TOP 10 Beste Luchtreinigers 2025

De primaire functie van een luchtreiniger is het verwijderen van fijne deeltjes en andere verontreinigende stoffen uit de lucht. Deze kunnen echter variëren van haar en huidschilfers tot vluchtige gassen, wat deze taak nogal lastig maakt. Daarom worden er vaak meerdere filtratietechnologieën tegelijk gebruikt.

Afbeelding
Naam
Beoordeling
Check prijzen op
1 de 10
5.0
CHECK PRIJZEN OP
on www.bol.com
2 de 10
4.9
CHECK PRIJZEN OP
on www.bol.com
3 de 10
4.8
CHECK PRIJZEN OP
on www.bol.com
4 de 10
4.7
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
5 de 10
4.6
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
6 de 10
4.5
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
7 de 10
4.4
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
8 de 10
4.4
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
9 de 10
4.3
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
10 de 10
4.3
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com

Heb ik er echt een nodig?

Hoewel we het geweldig vinden om coole producten te vinden, raden we geen producten aan die je niet echt nodig hebt.

Als je dus in een gebied woont waar de luchtvervuiling de kwaliteitsnormen niet overschrijdt en je over het algemeen een gezond persoon bent, zal een luchtreiniger waarschijnlijk niet veel toevoegen aan je levenskwaliteit. Toch zijn er mensen voor wie deze apparaten veel kunnen helpen. Als je in een gebied woont waar de luchtvervuiling niet de kwaliteitsnormen overschrijdt, en je over het algemeen een gezond persoon bent, is een luchtreiniger waarschijnlijk niet veel toevoegen aan je levenskwaliteit. Toch zijn er mensen voor wie deze apparaten veel kunnen helpen. Als je in een gebied woont waar veel vervuiling is, een verzwakt immuunsysteem, astma of allergieën hebt, is het een goed idee om er een aan te schaffen. Er is ook onderzoek dat suggereert dat deze apparaten immuungecompromitteerde of astmatische baby’s en kinderen kunnen helpen; daarom wil je misschien een luchtreiniger in de kinderkamer plaatsen.

Hoe werkt het?

Dit is wat je moet weten over de verschillende filtratiemethoden die in luchtreinigers worden gebruikt.

Voorfilter

Het voorfilter is ontworpen om grotere deeltjes op te vangen, zoals zichtbaar stof en dierenhaar, en helpt effectief om de levensduur van het primaire filter te verlengen. Luchtreinigers met voorfilter zijn dus beter geschikt voor ruimtes met veel stof. Meestal kunnen voorfilters worden gewassen en/of gestofzuigd. Dit betekent dat ze een leven lang meegaan en dat vervanging niet nodig is.

Mechanisch filter

Zie het mechanische filter als een heel fijn scherm dat geen verontreinigende deeltjes doorlaat. Bij de meeste luchtreinigermodellen is dit het primaire filtratiemechanisme.

De vervuilende deeltjes hebben verschillende groottes, bijvoorbeeld, de veelgenoemde PM2.5 verwijst naar vervuilende stoffen ter grootte van 2,5 micron (ongeveer 1/30e van een mensenhaar). Wat is er mis met hun grootte? De PM2.5-deeltjes zijn klein genoeg om diep in de longen door te dringen of zelfs in de bloedbaan terecht te komen. Volgens de EU-norm moet hun concentratie lager zijn dan 25 µg/m3.

Een ander veelgemeten type vervuilende stof is PM10, wat 10 micron betekent of de grootte van ongeveer een mensenhaar. Deze deeltjes zijn zichtbaar voor het oog; veelvoorkomende voorbeelden zijn stof, pollen of schimmel. Hun concentratie in de lucht moet lager blijven dan 40 µg/m3.

In principe wilt u een mechanisch filter dat net zo goed is in het opvangen van grotere deeltjes als de kleine. De gouden standaard in de wereld van luchtreinigers is HEPA. Deze veelgebruikte afkorting staat voor high-efficiency particulate air, en dit zijn absoluut de beste filters voor mensen met allergieën of astma. Volgens de Europese norm zijn er verschillende klassen. Een H-13-filter (meest gebruikt in huishoudelijke apparaten) moet ten minste 99,95% van de deeltjes verwijderen waarvan de diameter gelijk is aan 0,3 μm. Een H-14-filter kan nog meer verwijderen, ten minste 99,995%. Filters van lagere kwaliteit worden EPA (efficient particulate air) genoemd. Deze vangen, afhankelijk van hun klasse, 85 tot 99,5% van de ultrafijne deeltjes op.

Verschillende filtratiemechanismen helpen om bijna alle grotere en fijnere verontreinigende stoffen op te vangen, waardoor HEPA-filters uitstekend zijn voor het bestrijden van haar, stof, pollen, sporen, schimmel en zelfs sommige bacteriën en virussen. Ze kunnen echter niet helpen om gassen of onaangename geuren te verwijderen. Om hun efficiëntie te behouden, moeten HEPA-filters doorgaans elke 12 tot 18 maanden worden vervangen en de vervangingen kunnen kostbaar zijn.

Wees voorzichtig als u termen ziet zoals “HEPA-achtig”, “HEPA-stijl” of gewoon een nieuwe, revolutionaire filtertechnologie waarvan wordt gezegd dat deze net zo efficiënt of zelfs efficiënter is dan true-HEPA. Meestal is dat niet het geval. Als u geen astma of allergieën hebt, kan een eenvoudiger en goedkoper filter dan true-HEPA nog steeds voldoende presteren voor uw behoeften en de grotere PM2.5- en PM10-deeltjes effectief opvangen.

Geactiveerde koolstof

Om hiervan af te komen, hebt u een filter nodig dat adsorberend materiaal bevat. Geactiveerde koolstof is het meest voorkomende adsorbens dat wordt gebruikt in luchtreinigers, maar sommige filters gebruiken houtskool of specifieke mineralen die zeolieten worden genoemd. Het idee blijft echter hetzelfde: deze filters vangen vluchtige organische stoffen op, vaak afgekort als VOC’s. VOC’s zijn niet alleen onaangename geuren van huisdieren, koken of roken; het kunnen ook schadelijke gassen zijn die vrijkomen uit schoonmaakproducten, nieuwe meubels of onlangs geverfde oppervlakken.

Het probleem met filters die zijn ontworpen om VOC’s op te vangen, is dat ze meestal een relatief kleine hoeveelheid adsorbens bevatten die snel verzadigd raakt. In zo’n geval zal het filter niet alleen niet langer ongewenste aroma’s verwijderen, maar kan het zelfs een deel van de eerder opgevangen VOC’s weer vrijgeven. Sommige modellen luchtreinigers bieden speciale filters die meer adsorbentia bevatten en worden op de markt gebracht voor geurpreventie. Anderen staan ​​toe dat u het VOC-filter onafhankelijk van het hoofdfilter vervangt, wat u op den duur veel geld bespaart als u voornamelijk een luchtreiniger wilt kopen vanwege geuren.

Ionisatie

Ja, we weten dat het idee van ionisatie cool klinkt: negatieve ionen uitzenden die ervoor zorgen dat vervuilende deeltjes samenklonteren. Vervolgens vallen ze op een speciale plaat of hechten ze zich aan oppervlakken in huis. Maar waar ze ook blijven plakken, dat gebied moet regelmatig worden schoongemaakt; daarom is een speciale plaat wat ons betreft een betere optie. Deze filters lijken echter niet veel toe te voegen als u al HEPA hebt. Bovendien stoten ze ozon uit in het proces, wat op zichzelf al een vervuilende stof is. Tegenwoordig worden de luchtreinigers met ionisatiefunctie getest en de hoeveelheid ozon die ze afgeven ligt ver onder wat als schadelijk voor de menselijke gezondheid wordt beschouwd (120 µg/m3 om precies te zijn). Toch raden we u af om op deze filtratie als primaire methode te vertrouwen.

Elektrostatische filtratie

Zoals de naam al doet vermoeden, gebruiken elektrostatische filters statische elektriciteit om deeltjes die door het filter gaan, af te voeren. Hierdoor blijven ze aan elkaar plakken, net zoals een ballon aan een wollen trui blijft plakken. De elektrostatische filtratiemethode werkt goed voor het opvangen van kleine deeltjes, allergenen en zelfs sommige geuren en gassen; het kan echter niet beschermen tegen bacteriën en virussen.

UV-C-licht

Sommige luchtreinigers gebruiken het UV-C-licht om virussen, bacteriën, pathogenen en schimmels te elimineren. Deze technologie is echter niet effectief tegen deeltjes, gassen of geuren. De UV-lampen moeten regelmatig worden schoongemaakt en vervangen, volgens de instructies van de fabrikant. UV-C-licht is onschadelijk voor mensen; echter, net als ionisatie, heeft deze technologie op zichzelf een beperkte efficiëntie.

Waar moet u nog meer op letten?

Hoewel het filter ongetwijfeld het belangrijkste onderdeel van de luchtreiniger is, kunnen sommige andere functies (of het ontbreken ervan) van invloed zijn op uw keuze en hoe tevreden u zult zijn met uw aankoop.

Vorm en grootte

Het valt niet te ontkennen dat uw nieuw aangeschafte luchtreiniger prominent een deel van uw vloer- of tafelruimte in beslag zal nemen. Grotere modellen zijn doorgaans krachtiger; dit is echter niet universeel. Vergeet niet dat u de luchtreiniger niet in een hoek kunt plaatsen. Om een ​​optimale luchtuitwisseling te garanderen, laat u aan alle kanten ten minste 10 cm ruimte vrij; sommige modellen hebben meer nodig.

Oscillatie

Lucht in slechts één richting verdelen, zorgt mogelijk niet voor een optimale luchtuitwisseling, vooral niet in grotere ruimtes. Daarom veranderen duurdere modellen doorgaans automatisch de richting van de luchtverdeling, waardoor complexere stromingspatronen ontstaan. Oscillatie is ook van belang als uw luchtreiniger ook als ventilator fungeert, aangezien een sterke, eenrichtingsluchtstroom in sommige situaties onaangenaam kan zijn.

Sensoren

Veel luchtreinigers worden geleverd met sensoren waarmee de gebruiker op de hoogte kan blijven van eventuele veranderingen in de luchtkwaliteit. Modellen met sensoren worden meestal ook geleverd met een automatische modus. Dit betekent dat het apparaat de ventilatorsnelheid aanpast aan de vervuilingsniveaus. Sommige gegevens suggereren echter dat de automatische modi mogelijk niet voldoende zijn om de verontreinigende stoffen effectief te verwijderen. Als u ernstige astma of allergieën hebt, raden we u aan de luchtreiniger op gemiddelde snelheid te laten staan ​​in plaats van op automatisch. Zelfs als de sensoren scherp zijn, kan de vooraf ingestelde vervuilingsdrempel waarna het apparaat automatisch de snelheid oppakt, te hoog zijn om uw symptomen efficiënt te verlichten. Hetzelfde advies geldt voor de nachtmodus.

Display

Modellen met sensoren hebben meestal een klein scherm dat, afhankelijk van het model, informatie kan geven over de luchtkwaliteit, de gekozen bedrijfsmodus, de resterende levensduur van het filter, enzovoort. Luchtreinigers zonder display zijn veel goedkoper en worden meestal geleverd met indicatielampjes die de gebruiker informeren over hoe ze presteren.

Timer

Dit is een andere functie waarmee u energie kunt besparen en de levensduur van het filter kunt verlengen. Sommige van de meer geavanceerde luchtreinigermodellen stellen de gebruiker in staat om de bedrijfstijden in te stellen. Als u in een gebied woont waar de luchtkwaliteit binnen de normen valt en u vaak langere tijd het huis verlaat, kan deze functie handig zijn.

Slimme bediening

Luchtreinigermodellen die kunnen worden bediend via een smartphone-app of spraakassistent worden steeds populairder. Slimme bediening kan u meer genuanceerde opties bieden om de apparaatinstellingen aan te passen aan uw wensen. Knoppen en afstandsbedieningen werken echter even goed en zijn goedkoper.

Zal het krachtig genoeg zijn?

De meeste fabrikanten bieden vooraf berekende vierkantemeterbeoordelingen van hun luchtreinigermodellen. Dit lijkt misschien handig, maar er moeten een paar aspecten in overweging worden genomen. Ten eerste is er geen uniforme standaard. Deze beoordelingen worden geschat met behulp van verschillende methoden, wat betekent dat ze kunnen worden opgeblazen om indruk te maken op de klanten. Ten tweede weerspiegelen cijfers in laboratoriumtests niet noodzakelijkerwijs de werkelijke omstandigheden. Ten derde wordt de plafondhoogte niet meegenomen in vierkantemeterbeoordelingen; een hoger dan gemiddeld plafond (boven 2,4 m) betekent een lager effectief oppervlak. Tot slot worden de luchtreinigers vaak getest wanneer ze op hun maximale ventilatorsnelheid zijn ingesteld (en wanneer hun filters gloednieuw zijn). Gezien dit alles raden we aan om een ​​model te kiezen dat is beoordeeld voor grotere oppervlakken dan uw werkelijke kamergrootte.

Een van de meest gebruikte methoden om luchtreinigers te beoordelen is de zogenaamde CADR-test. CADR staat voor Clean Air Delivery Rate en deze standaard is ontwikkeld door de Association of Home Appliance Manufacturers (AHAM). De beoordeling wordt uitgedrukt in kubieke meter per uur (of kubieke voet per minuut), wat aangeeft hoeveel lucht de luchtreiniger in een bepaalde tijd reinigt. Meestal worden drie verschillende verontreinigende stoffen gemeten: tabaksrook, stof en pollen. Een hogere CADR-beoordeling betekent snellere en effectievere filtering en gecertificeerde modellen worden van tijd tot tijd opnieuw getest om ervoor te zorgen dat de beoordeling nauwkeurig blijft.

Als u of mensen met wie u samenwoont last hebben van luchtwegaandoeningen, streef dan naar een ACH van 4 of hoger. Zelfs als u gezond bent, raden we u af om een ​​model met een ACH onder de 2 te kiezen. Hier is een eenvoudige en handige rekenmachine die de ideale CADR voor uw kamergrootte biedt, rekening houdend met de ACH.

Hoe gebruikt u het?

Nu u weet hoe uw perfecte luchtreiniger eruit moet zien en moet presteren, volgen hier enkele tips om het maximale uit de functies te halen:

  • Idealiter wilt u één luchtreiniger per kamer. Als dat te duur is, geef dan prioriteit aan de gebieden waar u de meeste tijd doorbrengt, zoals de slaapkamer, kinderkamer, thuiskantoor, enz.
  • Plaats de luchtreiniger 10 tot 30 cm van obstakels om een ​​optimale luchtcirculatie en herverdeling te garanderen.
  • Zorg ervoor dat u alle beschermende verpakkingen van het apparaat zelf en de filters hebt verwijderd voordat u de luchtreiniger voor het eerst inschakelt.
  • Laat het apparaat ongeveer een uur op hoge snelheid staan, verlaag daarna de ventilatorsnelheid naar medium en houd deze zo. Als uw luchtreiniger meer dan drie snelheden heeft, kies dan de hoogste die u nog steeds stil genoeg vindt om dagelijkse activiteiten uit te voeren (deze moet onder de 50 dB liggen).
  • Houd de ramen en deuren gesloten wanneer de luchtreiniger draait. Een constante stroom ongefilterde lucht kan hoger zijn dan uw luchtreiniger effectief aankan.
  • Vervang en/of reinig de filters zoals in de handleiding wordt voorgesteld. Houd er rekening mee dat vuile filters de verontreinigende stoffen mogelijk niet voldoende opvangen.
  • Maak de behuizing en het voorfilter minstens één keer per maand schoon met een stofzuiger. Wanneer u het primaire filter vervangt, is het een goed idee om ook het binnenste deel te stofzuigen.
Back to top button