Bestevooru team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

TOP 10 Beste Gaming Monitoren 2024

Het ultieme venster naar de ziel van de pc is een goede monitor. Of u nu aan het gamen bent, films kijkt, foto’s en video’s bewerkt of studeert, alles wat u op uw monitor doet, zal saai of weinig inspirerend zijn zonder de juiste weergave. Daarom hebben we onderzoek gedaan naar de beste gaming monitoren waarmee je kunt genieten van een levendige weergave.

Afbeelding
Naam
Beoordeling
Check prijzen op
1 de 10
5.0
CHECK PRIJZEN OP
on www.bol.com
2 de 10
4.9
CHECK PRIJZEN OP
on www.bol.com
3 de 10
4.8
CHECK PRIJZEN OP
on www.bol.com
4 de 10
4.7
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
5 de 10
4.7
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
6 de 10
4.6
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
7 de 10
4.5
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
8 de 10
4.4
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
9 de 10
4.3
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
10 de 10
4.3
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com

Als het om gaming monitoren gaat, bestaat er geen pasklare oplossing. De beste keuze hangt af van de games die je speelt, de hardware die je hebt, je visuele voorkeuren en je budget. Monitorspecificaties kunnen lastig zijn, vooral als je voor de eerste keer winkelt. In deze koopgids zullen we al het verwarrende schermjargon ontcijferen en samenvatten in duidelijke aanbevelingen voor alle soorten gamers.

Het monitorformaat en de resolutie kiezen

Desktopmonitoren worden doorgaans diagonaal in inches gemeten. De kleinste monitoren kunnen kleiner zijn dan 20 inch, en de grootste kunnen oplopen tot 55 inch. Het lijkt misschien dat groter beter betekent; Dit is echter niet altijd het geval. Veel doorgewinterde gamers geven zelfs toe dat ze de voorkeur geven aan monitoren van 24 tot 27 inch. Dit is het formaat waarmee u alles in één keer op een plat scherm kunt zien, bekeken vanaf de typische desktopafstand. Als je daarbovenop gaat en je hoofd draait elke keer dat je wilt kijken wat er in de andere hoek staat, is het misschien niet handig als je van competitief gamen houdt. Curved schermen kunnen echter groter zijn, omdat ze het gezichtsveld anders omvatten.

Vervolgens moet de monitorgrootte altijd in samenhang met de oorspronkelijke resolutie worden beschouwd. Dit is het aantal pixels waaruit het beeld horizontaal en verticaal bestaat. Typische schermresoluties voor gaming monitoren zijn Full HD (ook wel FHD genoemd), die 1920 x 1080 pixels meet, Quad HD (ook wel QHD of 2K genoemd), die 2560 x 1440 pixels meet, en 4K (soms en preciezer ook wel UHD genoemd), wat 3840×2160 pixels. Als er in de specificaties slechts één cijfer wordt aangegeven, heeft dit betrekking op de verticale rand.

Het juiste monitortype kiezen

Momenteel zijn de drie meest voorkomende LCD-technologieën (liquid-crystal display) die in pc-monitoren worden gebruikt:

  • Gedraaid nematisch (TN)
  • In-plane-switching (IPS)
  • Verticale uitlijning (VA)

Het type paneel dat u kiest, heeft invloed op de beeldhelderheid en de responstijd. Dit is de tijd die een pixel nodig heeft om van zwart naar wit te veranderen (de zogenaamde zwart-wit-responstijd) of van de ene grijstint naar de andere (de zogenaamde grijs-naar-grijs-responstijd). Een snellere monitor betekent minder artefacten, zoals bewegingsonscherpte en nevenbeelden. In sommige genres telt elke milliseconde, en dergelijke gamers moeten streven naar een zo laag mogelijk responspercentage. Houd er bij het vergelijken van de specificaties echter rekening mee dat de aangegeven snelheid de best mogelijke is en dat de monitor in reële omstandigheden langzamer kan zijn. Daarom zal het vergelijken van testresultaten en gebruikersfeedback een breder beeld bieden.

TN-panelen

TN-panelen hebben over het algemeen de laagste responstijden (~1 ms) en de hoogste vernieuwingsfrequenties. Ze hebben dus last van minimale bewegingsonscherpte of nevenbeelden en zijn ideaal voor gebruikers die van snel, competitief gamen houden. Deze monitoren zijn ook het goedkoopst. De gebruikelijke nadelen zijn een minder nauwkeurige kleurweergave en slechtere kijkhoeken. Van opzij bekeken kan het beeld vervaagd lijken. De moderne TN-monitoren hebben deze tekortkomingen echter tot op zekere hoogte aangepakt. Als je geen professionele ontwerper bent, merk je misschien niet veel verschil tussen de nieuwste generatie TN en een IPS.

IPS-panelen

IPS-panelen zijn duurder, maar bieden fantastische kijkhoeken en prachtige kleuren, waardoor ze erg populair zijn onder gamers. Vroeger hadden ze langzamere responstijden (ongeveer 3-5 ms), die te traag waren voor zeer competitieve gamers. De technologie is echter vooruitgegaan en de beste IPS-monitoren zijn snel genoeg geworden voor alle gamegenres.

VA-panelen

VA-panelen blinken uit door hun contrast en beelddiepte. Veel experts beschouwen het contrast als het belangrijkste criterium voor beeldkwaliteit; dit zijn dus de panelen voor videofielen. De kijkhoeken en kleuren liggen ergens tussen TN en IPS. De responstijden zijn wederom ~3-5 ms, wat te lang kan zijn voor competitief gamen, maar je kunt een aantal snelle modellen vinden als je bereid bent een hogere prijs te betalen.

OLED-panelen

Ten slotte bent u niet langer verplicht om een ​​LCD-monitor aan te schaffen, aangezien de volgende generatie OLED-panelen (organic light-emitting diode) de rollen omdraaien. Deze bieden supersnelle responstijden, uitstekende kijkhoeken en oneindig contrast. Het belangrijkste verschil tussen een LCD en een OLED is dat deze laatste niet afhankelijk is van achtergrondverlichting, maar gebruik maakt van organische LED’s die kunnen worden in- en uitgeschakeld. Zwarten zien er dus echt, diepzwart uit. Andere voordelen zijn minder belasting van uw ogen en een lager energieverbruik. De nadelen? OLED-monitoren zijn duur om te maken; je zult dus diep in je portemonnee moeten duiken, en momenteel zijn er weinig modellen om uit te kiezen. Het is echter waarschijnlijk dat deze technologie in de toekomst toonaangevend zal worden.

Andere Overwegingen

Curved of plat?

Als je alleen maar naar de beschikbare modellen kijkt, worden de meeste gamers meteen geconfronteerd met het dilemma of ze een plat of een curved scherm moeten kopen.

Platte schermen zijn nog steeds de meest voorkomende, en over het algemeen zul je modellen vinden met betere responstijden, hogere vernieuwingsfrequenties en betere kleurnauwkeurigheid.

Curved monitoren kunnen een meeslepende, filmische ervaring bieden; ze zijn meestal ultrabreed en meten 30 inch of meer. Ze zijn echter door hun vorm minder belastend voor je ogen en je kunt nog steeds het hele scherm zien zonder je hoofd te draaien. Een nadeel is dat er vanuit bepaalde hoeken verblinding kan optreden. De nieuwste modellen zijn op dit vlak veel verbeterd, maar een platte monitor zal een betere keuze zijn als je computer in een lichte omgeving staat. U zult ook meer moeten betalen voor een curved monitor in vergelijking met een vergelijkbaar capabel flatpanel.

Als je de voorkeur geeft aan een curved monitor, let dan op de kromming ervan (zoek naar een ‘R’-nummer in de specificaties). Dit cijfer geeft de curved straal in mm aan, wat tevens de optimale kijkafstand is. Enkele veel voorkomende krommingsmaten zijn 1500R, 1800R, 3000R en 4000R. Een lager getal betekent een grotere curve en een kortere maximale kijkafstand.

Lengte-breedte verhoudingen

Het breedbeeldformaat van 16:9 is momenteel de meest gebruikelijke beeldverhouding voor gaming monitors en een veilige gok voor alle games. Op een 4:3-monitor zien je games er gespannen en zeker minder meeslepend uit.

Dan zijn er ultrabrede monitoren met beeldverhoudingen zoals 21:9 of 32:9. Deze bieden een groter gezichtsveld, op voorwaarde dat de game ook een ultrabrede beeldverhouding ondersteunt. Als dat niet het geval is, zie je lege randen op het scherm en ziet de ervaring er niet beter uit dan op een 16:9-monitor. Het aantal games dat op ultrawide werkt, blijft echter groeien, en voor sommige genres, zoals multiplayer-games, kan het bredere perspectief een concurrentievoordeel bieden.

FreeSync versus G-Sync-monitoren

G-Sync en FreeSync zijn beide technologieën met variabele verversingssnelheid. Met andere woorden: ze passen de vernieuwingsfrequentie van de monitor aan aan de framesnelheid van uw grafische kaart (meestal afgekort als GPU). Dit elimineert tearing en stotteren, wat gebeurt als de monitor een nieuw frame begint te tekenen voordat het vorige is weergegeven.

Beide technologieën doen in essentie hetzelfde en zijn te vinden op high-end gaming monitoren. G-Sync is ontwikkeld door Nvidia; Daarom was het vroeger zo dat G-Sync-monitoren alleen werkten met Nvidia GPU’s. FreeSync is ontwikkeld door AMD en tot voor kort waren FreeSync-monitoren uitsluitend compatibel met AMD GPU’s.

Hoewel in veel gevallen de compatibiliteitswet nog steeds van kracht is, zijn er tegenwoordig uitzonderingen. Sommige FreeSync-monitoren kunnen bijvoorbeeld G-Sync uitvoeren. En qua prestaties zijn beide technologieën vergelijkbaar en vertonen ze slechts minuscule verschillen die voor de meeste gamers niet essentieel zullen zijn. Uw primaire keuzecriterium moet dus de hardware zijn die u al heeft en de compatibiliteit ervan. FreeSync-monitoren zijn ook vaak goedkoper, wat helpt als je een kleiner budget hebt.

Hoe zit het met HDR?

HDR staat voor High Dynamic Range, wat een groter contrast en levendigere kleuren betekent. Tegenwoordig groeit het aantal games dat HDR ondersteunt, en de verwachting is dat deze er beter uit zullen zien op een HDR-compatibele monitor.

De prijs van dergelijke monitoren is echter ook hoger, en vaak is het visuele verschil niet merkbaar genoeg om meer te betalen. Wil je de beste HDR-ervaring, check dan welke standaarden ondersteund worden. HDR10 is de meest voorkomende standaard op gamingmonitors. Dolby Vision en HDR10+ zijn technisch superieur (en duurder) maar nog niet gebruikelijk in de gamingwereld.

Controleer vervolgens de maximale helderheidsniveaus, die worden gemeten in nits. HDR-monitoren op instapniveau zijn doorgaans beperkt tot 400 nits en zijn niet helder genoeg om een ​​ontzagwekkend dynamisch bereik te leveren. Als HDR voor jou cruciaal is, zoek dan naar minimaal 600 nits.

Kleurengamma

Het kleurenbereik dat een monitor kan bieden, wordt een kleurengamma genoemd. De meeste moderne gaming monitoren bieden echter een ruim voldoende kleurenbereik voor een gemiddelde gebruiker (meer dan 95% van standaard RGB). Houd er rekening mee dat het kleurbereik per eenheid enigszins kan variëren. Sommige monitoren leveren direct uit de doos geweldige tonen; anderen kunnen baat hebben bij kalibratie. Maar gezien de verschillende kleurmodi en aanpassingsopties die beschikbaar zijn op bijna alle gaming monitoren, zul je een goede instelling vinden.

Tenzij je ook een monitor nodig hebt voor ontwerpdoeleinden, raden we je aan je eerst en vooral te concentreren op paneeltype, snelheid en contrast.

Specificaties monitoren

Met alle overweldigende specificaties monitoren vergeten mensen vaak rekening te houden met de constructiekwaliteit voordat ze kopen. Dit kan leiden tot teleurstelling over de nieuwe aankoop, omdat deze niet optimaal kan blijken te zijn voor uw gamingbehoeften.

  • Meet allereerst hoeveel ruimte je hebt op je gaming bureau. Curved monitoren hebben over het algemeen meer ruimte nodig, maar zelfs de platte monitoren kunnen behoorlijk prominent aanwezig zijn als ze een grote standaard hebben.
  • De monitorstandaard moet stabiel zijn en gemaakt zijn van duurzame, duurzame materialen. De ergonomie beperkt zich niet tot gaming stoelen en -bureaus; controleer of het mogelijk is om de kantel-, draai- en hoogtehoogte van het scherm aan te passen voor een comfortabele positie. Sommige modellen kunnen ook in portretmodus draaien. Wij geven over het algemeen de voorkeur aan monitoren met een uitsparing in de standaard, waardoor de kabels weggewerkt kunnen worden voor een netter uiterlijk.
  • Een paneelcoating kan glanzend of mat zijn. Glanzende coatings zijn gemaakt van polymeer of glas en zijn de beste keuze voor liefhebbers van levendige kleuren. Ze zijn echter niet optimaal voor lichte ruimtes vanwege verblinding en reflecties. Matte coatings zijn meestal gemaakt van geëtst plastic. Hun kleuren zijn minder helder, maar ze zijn steviger en kunnen beter omgaan met reflecties.
  • De dikte van de rand kan ook van invloed zijn op hoe meeslepend uw game-ervaring is. Dit geldt ook voor de plastic rand rond het scherm en het zwarte, pixelloze gebied aan de zijkanten. Dikke, uitgesproken randen kunnen de aandacht afleiden en je game-ervaring minder meeslepend maken, dus zoek naar kleinere.
  • De kwaliteit van de ingebouwde luidsprekers varieert per model, terwijl sommige gaming monitors helemaal geen luidsprekers hebben. Wil je een rijker geluid, zoek dan naar speakers van minimaal 2 watt. Het is echter het beste om te investeren in speciale gaming luidsprekers of een gaming headset aan te schaffen voor een rijker geluidslandschap.
  • Ook het aantal beschikbare poorten en hun locatie kunnen van invloed zijn op het gebruiksgemak. De meeste computers en monitoren hebben tegenwoordig zowel HDMI als DisplayPort, maar controleer voor de zekerheid de compatibiliteit. Als u vaak USB-apparaten gebruikt, zorg er dan voor dat er voldoende USB-poorten zijn. Als er USB-C is, heb je nog meer opties en functies. En als je een hoofdtelefoon met kabel draagt, is een 3,5 mm-aansluiting aan de zijkant ook handig.
Back to top button