bestevooru.com
Image default
Beste producten

Beste fietscomputers 2024

Bestevooru team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

Fietscomputers zijn al sinds het begin van de jaren 2000 erg populair. Van goedkope fietscomputers tot de beste van de beste: fietscomputers zijn er in allerlei soorten en maten. Dit maakt het soms lastig om een goede keuze te maken voor zo’n hip apparaatje. En wij kunnen je vertellen; als je vĂ©Ă©l fietscomputers test, dan wordt de keuze er niet gemakkelijker op! Daarom helpen wij je met deze koopgids op weg. Wij laten je zien waar je op moet letten bij het kopen van een fietscomputer. Zo vind jij het model dat het meest voor jou geschikt is.

Beste algemeen
Garmin Edge Explore 2
Beoordeling
Het meest populair
Garmin Edge Explore
Beoordeling
De beste functies
Garmin Edge 530
Beoordeling
De laatste keuze
Mio Cyclo Discover
Beoordeling

Wat de fietscomputer allemaal kan

De tijd dat een fietscomputer alléén maar je afgelegde afstand en gemiddelde snelheid deed meten is natuurlijk allang voorbij. Tegenwoordig zijn er veel verschillende functies die een fietscomputer kan hebben. Dit uit zich natuurlijk ook in verschillende prijsklassen. Wij zetten eerst de basis van de basis voor je op een rij. Kies in elk geval voor een computertje dat over deze functies beschikt, en ga dan voor jezelf na wat je allemaal nog méér zou willen hebben.

De basis van een fietscomputer

We zeiden het al hierboven, de basis van een fietscomputer bestaat uit het meten van de door jou afgelegde afstand over een bepaalde tijd. Hiermee wordt niet alleen de afgelegde afstand, maar ook de (gemiddelde) snelheid bepaald. Sommige fietscomputers zijn Ă©cht heel simpel, en meten alleen de afstand van de rit die je zojuist hebt afgelegd en je snelheid. Ben je af en toe benieuwd naar de snelheid die je hebt als je van een heuvel naar beneden racet, of de afstand van een klein toertochtje? Dan is dit de fietscomputer voor jou. Deze basis-fietscomputers kosten bovendien maar een klein bedrag.

Iets meer functies

Heb je een hybride toerfiets, of reis je gewoon véél met de fiets, bijvoorbeeld voor je woon-werkverkeer? Dan kan het fijn zijn ook wat extra functies te hebben, zoals het registreren van de door jou afgelegde kilometers per week, of het meten van je hartslag. Ook zulke apparaten heb je. Ze zijn een goede middenweg voor mensen die niet héél veel geld willen uitgeven, maar toch het voordeel van een aantal bijzondere functies wil hebben.

Fanatieke fietsers

Echte fanatiekelingen kopen fietscomputers met véél meer functies dan alleen afstand, tijd, snelheid en hartslag. Deze meten niet alleen allerlei soorten gegevens, maar bevatten ook functies die je helpen beter te trainen. Zit je dus héél vaak op de fiets, omdat dit nu eenmaal je hobby is of zelfs je beroep? Dan is een fietscomputer met véél verschillende functies het meest geschikt voor jou. Je betaalt dan wel een flinke duit, maar je krijgt er ook héél veel voor terug

Aan alle drie de typen fietsers raden wij aan om onze lijst met functies die hierna volgt goed door te lezen. Het kan namelijk goed zijn dat je, ondanks dat je maar af en toe op de fiets zit, een functie tegenkomt die jou tĂłch interessant lijkt. Door je wensen en behoeftes goed te leren kennen kun je uiteindelijk ook de beste keuze maken voor een model fietscomputer.

Extra functies op een rij

Uit de lijst hieronder kun je de functies kiezen die voor jou het meest interessant zijn. Of je nu precies je route wilt uitstippelen, of graag alles over je lichaam en uithoudingsvermogen wilt weten tijdens de rit, deze functies helpen je goed op weg.

Je lichaam en uithoudingsvermogen

Tegenwoordig kun je allerlei soorten sensoren aansluiten op je fietscomputer. Een veel voorkomende sensor onder sportfietsers is een hartslagmeter. Hiermee kun je je niet alleen je gezondheid, maar ook je inspanningsniveau in de gaten houden. Daarmee kun je dan weer je piekbelasting of duurvermogen trainen. Naast een hartslagmeter kun je ook een vermogensmeter aanschaffen. Deze meet continu hoeveel vermogen je benen leveren, en meet ook echt direct je inspanning. Je hartslag kan immers ook beĂŻnvloedt worden door adrenaline, door je conditie of hoe lang je al onderweg bent. Een vermogensmeter is echter duur, dus is voor de meeste mensen een hartslagmeter het best geschikt.

Naast je inspanning en vermogen is een nuttige functie ook het meten van je cadans. Hiermee wordt het ritme aangegeven waarmee je aan het fietsen bent, in aantal omwentelingen per minuut. Hoe hoger de cadans, des te efficiënter je aan het fietsen bent. Je zet minder kracht op je spieren en gewrichten en je maakt zo minder kans op oververmoeidheid of blessures. Een cadansmeter is niet alleen nuttig voor het verhogen van je gemiddelde cadans, maar ook om specifieke trainingen, zoals hoogtetrainingen, goed te doorstaan.

Data rond je omgeving

Naast lichaamsfuncties zijn er ook andere handige functies die de omgeving waarin je fietst vastleggen. Zo kun je kiezen voor een fietscomputer met GPS-registratie, of zelfs modellen met volledige fietsnavigatie. Zo weet je altijd en overal waar je bent, en kun je tot vlak voor vertrek je route plannen of bijstellen, en zelfs na afloop precies zien waar je geweest bent. Het voordeel van deze navigatie ten opzichte van bijvoorbeeld je telefoon is dat speciale fietsnavigatie doorgaans een stuk preciezer is.

Ook kun je de hoogte meten, en daarmee ook het hoogteverschil dat je tijdens je route hebt overbrugd. Veel fietscomputers doen dit door het meten van de luchtdruk. Dit is een erg precieze manier van meten, maar heeft als nadeel dat je de sensor af en toe opnieuw moet instellen: zeker bij sterk wisselende weersomstandigheden.

En dan zijn we er nog niet

Weet je welk soort fietser je bent, en heb je een keuze weten te maken uit de functies hierboven? Dan zijn we er bijna. Je kunt immers ook nog kiezen uit allerlei extra’s. Zo zijn er goedkope fietscomputers met draad, maar ook exclusievere draadloze modellen. Sommige komen met een groot beeldscherm, wat er niet zo mooi uitziet, maar waarmee je wel allerlei gegevens tegelijk in beeld kunt hebben. Ook zijn er modellen die je via bluetooth kunt bedienen of zelfs modellen met touchscreen. Heb je jouw keuze weten te maken? Dan wensen wij je veel fietsplezier toe!