bestevooru.com
Image default
Beste producten

Beste e-reader 2024

Bestevooru team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

E-readers heb je in alle soorten en maten. Heb jij een e-reader aanbieding gezien, maar weet je niet zeker of deze wel de beste e-reader voor jou is? Lees dan eerst dit artikel. Wij zetten de belangrijkste kenmerken van e-readers voor je op een rijtje, zodat jij weet waarvoor je moet kiezen.

Beste algemeen
Kobo Sage
Beoordeling
Het meest populair
Pocketbook Inkpad 3 Pro
Beoordeling
De beste functies
Kobo Elipsa 2E
Beoordeling
De laatste keuze
PocketBook Era
Beoordeling

E-readers en hun voordelen

Een e-reader is een elektronisch apparaatje, waarmee je digitale boeken (e-books) kunt lezen. Op een doorsnee e-reader kun je tot wel duizenden e-books kwijt. Zo kun je op reis en onderweg toch je favoriete boeken lezen, zonder dat je deze hoeft mee te slepen. Het scheelt ook heel wat ruimte in de boekenkast.

Natuurlijk kun je ervoor kiezen op je smartphone, tablet of laptops boeken te lezen. Maar deze apparaten zijn hier niet speciaal voor gemaakt. Een e-reader daarentegen is geperfectioneerd om mee te kunnen lezen. E-readers zijn draagbaar, hun batterij gaat lang mee en ze hebben een speciaal LCD of e-ink scherm, gemaakt om op te lezen.

Hoe kies je een e-reader?

Heb je ergens een goedkope e-reader gezien? Let dan op de volgende kenmerken. Bepaal voor jezelf welke je belangrijk vindt, en kies op basis daarvan.

  • Schermtype: Er zijn twee soorten e-readers: met een e-ink scherm en met een ander soort scherm, vaak LCD. Bij een e-ink scherm wordt het scherm niet zelf verlicht. In plaats daarvan gebruik je het aanwezige omgevingslicht. Het scherm is zo erg rustig voor je ogen en je kunt uren lezen zonder dat je ogen vermoeid raken. Bij een LCD-scherm worden je ogen veel sneller moe. De actieve verlichting laat je echter wel gemakkelijker ‘s avonds of in het donker lezen.
  • Batterijduur: Welk soort scherm je hebt maakt nogal wat uit voor hoe lang de batterij meegaat. Actieve verlichting kost immers meer energie. E-readers met LCD-schermen gaan daarom doorgaans één tot meerdere dagen mee. E-readers met een e-ink scherm gaan véél langer mee: van enkele weken tot zelfs maanden.
  • Gewicht en grootte: Over het algemeen geldt: hoe groter het scherm, hoe zwaarder de e-reader. Lees je het liefst op een groter scherm, of ga je liever voor een e-reader die licht en compact is? Je zult de e-reader immers veel in de hand houden, en dan kan een verschil van 100 gram veel uitmaken. Ook het soort scherm telt: e-readers met een e-ink scherm wegen tussen de 140 en 230 gram, e-readers met een LCD-scherm zelfs 350 tot 500 gram.
  • Opslagruimte: Hoe meer geheugen, des te meer boeken je op de e-reader kwijt kunt. Een vuistregel is dat je op elke GB aan opslagruimte bijna 1.000 boeken kunt opslaan. Lees je veel stripboeken, dan raden wij aan voor relatief veel opslagruimte te kiezen, omdat afbeeldingen meer ruimte innemen. Er zijn bovendien e-readers met een uitbreidbaar geheugen.
  • Interface: Je hebt e-readers met een touch-screen, met ouderwetse knopjes, en ook varianten met een combinatie van beide. Doorgaans zijn touch-screen e-readers makkelijker in het gebruik, al is het uiteindelijk een kwestie van persoonlijke smaak (en vaak ook prijs) waar je voor kiest.
  • Extra’s: veel e-readers komen met handige extra functies. Zo heb je waterbestendige e-readers (handig voor op vakantie), en e-readers waarbij je het lettertype en de lettergrootte kunt aanpassen (handig voor ouderen of slechtzienden). Vaak maken deze extra functies de er-reader wel iets duurder.