Bestevooru team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

TOP 10 Beste Computer Monitoren 2024

Moderne monitoren verbeteren de visuele ervaring voor zowel gamers, workaholics als studenten. Met een revolutionaire technologie om kleurnauwkeurigheid, helderheid en contrast aan te pakken, zijn de functies de afgelopen tien jaar drastisch verbeterd. We hebben voor u de beste monitoren onderzocht die een responsievere en soepelere ervaring bieden, zelfs als u zich aan een budget houdt.

Afbeelding
Naam
Beoordeling
Check prijzen op
1 de 10
5.0
CHECK PRIJZEN OP
on www.bol.com
2 de 10
4.9
CHECK PRIJZEN OP
on www.bol.com
3 de 10
4.8
CHECK PRIJZEN OP
on www.bol.com
4 de 10
4.7
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
5 de 10
4.6
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
6 de 10
4.5
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
7 de 10
4.4
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
8 de 10
4.3
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
9 de 10
4.2
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
10 de 10
4.1
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com

Omdat monitoren aanzienlijk variëren qua grootte, functies en prestaties, kan het lastig zijn om de juiste monitor voor u te vinden. Of u nu een computer gebruikt voor werk, het maken van video’s of gamen, een goede monitor zal uw ervaring veranderen.

Als u in een geavanceerde computer heeft geïnvesteerd, is een voldoende capabele monitor eenvoudigweg een must om het meeste uit uw aankoop te halen. En als u een laptop gebruikt, werkt de tweede monitor beter bij multitasken, belast uw ogen minder en heeft hij meer ergonomische aanpassingen, waardoor u tijdens het werken een betere houding aanneemt en minder vermoeid raakt.

Monitorgrootte

Desktopmonitoren worden diagonaal gemeten in inches. De kleinste monitoren kunnen kleiner zijn dan 20 inch, en de grootste kunnen oplopen tot 55 inch. Het lijkt misschien dat groter beter betekent; dat hangt echter van veel omstandigheden af.

  • Monitoren van 24 tot 27 inch komen het meest voor, omdat dit het formaat is waarmee je alles in één keer op een plat scherm kunt zien, gezien vanaf de typische desktopafstand. Dergelijke monitoren zijn universeel en werken goed voor alles, van gamen tot werk.
  • Kleinere formaten worden gebruikt op draagbare monitoren en laptopschermen, omdat mensen willen dat hun draagbare apparaten compact en licht van gewicht zijn, zelfs als ze niet de meest meeslepende ervaring bieden.
  • 27-30-inch monitoren zijn gebruikelijk voor 4K-resolutie, en er bestaan ​​zelfs grotere voor gaming. Grote schermen kunnen een meer meeslepende ervaring bieden, maar ze zien er het beste uit als ze vanaf een grotere afstand worden bekeken (bijvoorbeeld als ze aan de muur worden gehangen).

Je hoofd draaien wanneer je wilt kijken wat er in de andere hoek staat, is misschien niet de beste opstelling; Overweeg dus hoe ver uw monitor kan staan ​​en hoeveel ruimte u heeft voordat u koopt.

Oplossing

Het monitorformaat moet altijd in samenhang met de oorspronkelijke resolutie worden beschouwd. Dit is het aantal pixels waaruit het beeld horizontaal en verticaal bestaat. Typische schermresoluties voor gamingmonitors zijn:

  • Full HD (ook wel FHD genoemd), dat 1920 x 1080 pixels meet
  • Quad HD (ook wel QHD of 2K genoemd), dat 2560 x 1440 pixels meet
  • 4K (soms en nauwkeuriger UHD genoemd), dat wil zeggen 3840 x 2160 pixels.
  • 5K, dat 5120×2880 pixels meet
  • 8K, dat 7680×4320 pixels meet en de hoogste resolutie is die is gedefinieerd in de UHDTV-standaard

Als er in de specificaties slechts één cijfer wordt aangegeven, heeft dit betrekking op de verticale rand. Wat u van uw monitor wilt, is de optimale pixeldichtheid. Dit is het aantal pixels per inch (ppi) op ​​het scherm. Tot op zekere hoogte betekent een hogere dichtheid beter, maar het optimale hangt af van uw persoonlijke voorkeuren. Rond de 100 ppi of iets meer is meestal een gulden middenweg. U kunt de pixeldichtheid voor elke monitor controleren met behulp van deze rekenmachine.

Beeldverhouding

Een beeldverhouding beschrijft de breedte en hoogte van een scherm. Het bestaat uit twee getallen gescheiden door een dubbele punt, waarbij het eerste getal de breedte van het scherm aangeeft en het tweede de hoogte.

  • Het breedbeeldformaat van 16:9 is momenteel de meest gebruikelijke beeldverhouding voor monitoren en werkt goed voor alle doeleinden, inclusief het kijken van films of het spelen van games. Op een 4:3-monitor zien uw films en games er gespannen en zeker minder meeslepend uit.
  • Er zijn ook ultrawide monitoren met beeldverhoudingen zoals 21:9 of 32:9. Deze bieden een groter gezichtsveld en kunnen een concurrentievoordeel opleveren voor hardcore gamers. De bekeken inhoud moet echter ook een ultrabrede beeldverhouding ondersteunen. Als dat niet het geval is, zie je lege randen op het scherm en ziet de ervaring er niet beter uit dan op een 16:9-monitor.

Vernieuwingsfrequentie en responstijd

Deze snelheid waarmee het scherm wordt vernieuwd, wordt de vernieuwingsfrequentie genoemd en wordt gemeten in hertz (Hz). 60 Hz betekent bijvoorbeeld dat het scherm 60 keer per seconde wordt vernieuwd, wat tegenwoordig de meest gebruikelijke vernieuwingsfrequentie is. Een hogere snelheid betekent echter vloeiendere en minder schokkerige beelden; Daarom gebruiken gamers monitoren met 120-144 Hz of zelfs hogere frequenties.

Vernieuwingsfrequentie wordt soms verward met de responstijd. Het wordt gemeten in milliseconden en verwijst naar de tijd die een pixel nodig heeft om van zwart naar wit te veranderen (de zogenaamde zwart-wit-responstijd) of van de ene grijstint naar de andere (de zogenaamde grijs-naar-grijs-responstijd). Langere reactietijden kunnen leiden tot bewegingsonscherpte bij het bekijken van video’s of het spelen van games, dus korter betekent beter. De beste gamingmonitoren hebben resp

Monitortype

De meeste computermonitoren hebben tegenwoordig nog steeds LCD-schermen, maar ook OLED-opties worden populair. Elk van deze technologieën heeft zijn voor- en nadelen die u moet kennen voordat u deze koopt.

LCD-monitoren

LCD staat voor een liquid crystal display. Elke weergegeven pixel wordt gecreëerd door nauwkeurig georganiseerde vloeibare kristalmoleculen. Tegenwoordig zijn de meeste LCD-schermen voorzien van achtergrondverlichting met LED-lampjes (light-emitting diode). Deze technologie is goedkoper dan andere, en de resulterende schermen zijn plat en licht van gewicht. Het nadeel is echter dat ze doorgaans langzamere responstijden en een slechter contrast hebben.

OLED-monitoren

OLED betekent een organische lichtgevende diode, en deze beeldschermen bevatten organische verbindingen die licht uitstralen als reactie op elektriciteit. Daarom is er geen achtergrondverlichting vereist, en dit betekent diepere zwarttinten en een beter algemeen contrast. Omdat achtergrondverlichting niet nodig is, zijn OLED-schermen ook dunner en lichter. Andere voordelen zijn fantastische kleuren en snelle responstijden. Deze schermen zijn echter kostbaar om te maken en een afbeelding kan op het scherm worden ingebrand als deze gedurende langere tijd wordt weergegeven.

Kies je voor een LCD monitor, dan verschillen deze door de gebruikte technologie, die invloed heeft op de beeldkwaliteit en responstijden.

TN-panelen

TN-panelen hebben over het algemeen de laagste responstijden en de hoogste vernieuwingsfrequenties. Ze hebben dus last van minimale bewegingsonscherpte of nevenbeelden en zijn ideaal voor gebruikers die van snel, competitief gamen houden. Veelvoorkomende nadelen zijn een minder nauwkeurige kleurweergave en slechtere kijkhoeken. Van opzij bekeken kan het beeld vervaagd lijken.

IPS-panelen

IPS-panelen zijn duurder, maar bieden fantastische kijkhoeken en prachtige kleuren, waardoor ze erg populair zijn. Vroeger hadden ze langzamere responstijden (ongeveer 3-5 ms), maar de technologie is vooruitgegaan en de beste IPS-monitoren zijn snel genoeg geworden voor alle doeleinden.

VA-panelen

VA-panelen blinken uit door hun contrast en beelddiepte. Veel experts beschouwen contrast als de belangrijkste criteria voor beeldkwaliteit; dit zijn dus de panelen voor videofielen. De responstijden, kijkhoeken en kleuren liggen ergens tussen TN en IPS.

Andere belangrijke monitorfuncties

Gebogen weergave

Tot nu toe hebben we het gehad over platte monitoren, maar er zijn ook gebogen modellen verkrijgbaar. Sommige gebruikers zijn van mening dat deze een meer meeslepende, filmische ervaring bieden. Gebogen schermen zijn meestal ultrabreed en meten 30 inch of meer. Ze zijn echter door hun vorm minder belastend voor je ogen en je kunt nog steeds het hele scherm zien zonder je hoofd te draaien. Een nadeel is dat er vanuit bepaalde hoeken verblinding kan optreden, en dat je ook meer moet betalen voor een gebogen monitor in vergelijking met een vergelijkbaar capabel flatpanel.

Als je de voorkeur geeft aan een gebogen monitor, let dan op de kromming ervan (zoek naar een ‘R’-nummer in de specificaties). Dit cijfer geeft de gebogen straal in mm aan, wat tevens de optimale kijkafstand is. Enkele veel voorkomende krommingsmaten zijn 1500R, 1800R, 3000R en 4000R. Een lager getal betekent een grotere curve en een kortere maximale kijkafstand.

Contrast ratio

Een contrastverhouding beschrijft het verschil tussen hoe wit en hoe zwart een beeldscherm kan worden. Monitoren met hogere verhoudingen bieden diepere en beter gedifferentieerde kleuren. Dit kenmerk is echter moeilijker te vergelijken omdat fabrikanten verschillende beoordelingsmethoden gebruiken. Controleer dus productrecensies en gebruikersfeedback voordat u koopt.

HDR

HDR staat voor hoog dynamisch bereik, en modellen met deze functie leveren meer contrast en levendigere kleuren. Uw ervaring zal echter afhangen van de algehele kwaliteit van uw model, het ondersteunde HDR-formaat en of de inhoud die u bekijkt überhaupt HDR ondersteunt. Als je een pc-monitor met uitstekende HDR wilt, zoek dan naar een model dat HDR10+ ondersteunt.

Helderheid

De helderheid van de monitor wordt gemeten in candela per vierkante meter (cd/m2) of soms in nits. Ongeveer 250 cd/m2 is een goed piekhelderheidsniveau voor elke monitor, maar geavanceerde modellen kunnen veel hogere helderheidsniveaus hebben (300-350 cd/m2). Een hogere piekhelderheid betekent een betere HDR-ervaring. Het helpt ook om informatie duidelijk op het scherm te zien als u in een helder verlichte ruimte werkt. Aan de andere kant kan te veel helderheid ook vermoeiend zijn voor je ogen.

Ontwerp en ergonomie

Zoek naar een model gemaakt van duurzame, duurzame materialen. In een perfect scenario zou het mogelijk moeten zijn om de kantel-, draai- en hoogtehoogte van het scherm aan te passen voor een comfortabele positie. Sommige modellen kunnen ook in portretmodus draaien. Er moeten ook ingebouwde knoppen zijn om snel toegang te krijgen tot het menu en de helderheid, kleuren en andere instellingen van het scherm aan te passen.

Montage

Een goede monitor moet eenvoudig aan de muur te bevestigen zijn. VESA is de standaard die wordt gebruikt voor tv- en monitorwandbeugels en wandmontagesystemen, aangepast door de meeste merken. Als de monitor aan deze norm voldoet, wordt het vinden van een geschikte montagearm eenvoudiger.

Als u van plan bent uw monitor op tafel te plaatsen, zorg er dan voor dat de standaard stabiel is en niet wiebelt. Wij geven ook de voorkeur aan monitoren met een uitsparing in de standaard, waardoor de kabels weggewerkt kunnen worden voor een netter uiterlijk.

Poorten en connectiviteit

Het aantal beschikbare poorten en hun locatie zijn ook van invloed op hoe gemakkelijk uw monitor te gebruiken is. Tegenwoordig hebben de meeste computers en monitoren zowel HDMI als DisplayPort, maar controleer voor de zekerheid de compatibiliteit. Als u vaak USB-apparaten gebruikt, zorg er dan voor dat er voldoende USB-poorten zijn (een ingebouwde USB-hub is de beste optie). Als er USB-C is, heb je nog meer opties en functies. En als je een bedrade headset draagt, is een 3,5 mm-aansluiting aan de zijkant ook handig.

Meer poorten betekenen simpelweg meer handige connectiviteitsopties en minder bukken. De apparaten die u op uw computermonitor aansluit, functioneren op dezelfde manier alsof ze rechtstreeks op uw pc zijn aangesloten.

Back to top button