Bestevooru team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

TOP 10 Beste Broodbakmachines 2024

Of u nu houdt van gastronomisch genieten, van gezond eten, of simpelweg niet zoveel tijd heeft om te koken, een broodbakmachine is een apparaat dat uw leven smakelijker en aangenamer kan maken. In dit artikel bespreken we de beste broodbakmachine modellen om u te helpen bij het kiezen van de beste machine voor uw keuken.

Afbeelding
Naam
Beoordeling
Check prijzen op
1 de 10
5.0
CHECK PRIJZEN OP
on www.bol.com
2 de 10
4.9
CHECK PRIJZEN OP
on www.bol.com
3 de 10
4.8
CHECK PRIJZEN OP
on www.bol.com
4 de 10
4.8
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
5 de 10
4.7
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
6 de 10
4.7
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
7 de 10
4.6
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
8 de 10
4.5
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
9 de 10
4.4
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
10 de 10
4.3
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com

Je eigen brood helemaal opnieuw maken kan een leuke ervaring zijn; het kan echter rommelig en tijdrovend zijn. Hoewel er enkele oplossingen bekend waren om het proces te vergemakkelijken (zoals keukenmixers), kwam de echte oplossing voor dit dilemma pas in 1986. Dit jaar werd de eerste broodbakmachine gepresenteerd. Als gevolg hiervan werden nieuwe kansen voor thuisbakkers werkelijkheid, omdat de machine alles zelf kon doen, van mixen en kneden tot rusten en bakken.

Hoe u de beste broodmachine kiest: essentiële kenmerken

Voordat u een broodbakmachine koopt, zijn er nogal wat aspecten waar u rekening mee moet houden. Van het zorgen dat je voldoende ruimte hebt voor de machine tot het vinden van de optimale set bakprogramma’s: wij leggen de verschillen tussen verschillende modellen uit en hoe je de juiste kunt vinden.

Machinegrootte en gewicht

Hoewel er compacte broodbakmachines bestaan, zijn de meeste modellen behoorlijk omvangrijk. Bedenk of u uw machine permanent op het aanrecht zet of uit het zicht zet. Zorg ervoor dat de afmetingen overeenkomen met de beschikbare ruimte.

Het gewicht is een ander aspect waarmee u rekening moet houden, vooral als uw broodbakmachine niet permanent wordt tentoongesteld. De meeste modellen wegen 5-6 kg, maar sommige kunnen meer dan 8 kg wegen. Kies een model in het gewichtsbereik dat u prettig vindt om te dragen.

Wanneer je een plekje zoekt op het aanrecht, is het ook aan te raden om een ​​paar centimeter extra rond de machine te laten als deze in werking is. Sommige broodbakmachines wiebelen een beetje tijdens de kneedfase en lopen misschien zelfs van het aanrecht.

Ten slotte openen de meeste broodbakmachines verticaal; dit is iets om in gedachten te houden als je kasten op ooghoogte boven het aanrecht hebt geïnstalleerd.

Vorm van brood

Moderne broodbakmachines kunnen in twee groepen worden ingedeeld. Ze maken vierkante, verticale broden of horizontale, rechthoekige broden.

 • Verticale broodmachines zijn ideaal voor kleinere keukens. Het brood kan soms een eigenaardige vorm hebben die misschien niet in uw broodrooster past. Sommige modellen kunnen ook last hebben van ongelijkmatig bakken, waardoor brood ontstaat met een donkerdere onderkant en een lichte bovenkant.
 • Horizontale broodbakmachines leveren broden die er visueel uitzien als wat u in de supermarkt kunt kopen. Ze werken dus beter voor broodroosters en standaard uitziende sandwiches. Ze vereisen echter meer toonbank- en opbergruimte. Horizontale modellen bereiden meestal ook broden met een grotere capaciteit. Een horizontale broodpan kan echter een uitdaging vormen bij het kneden als de machine slechts één peddel heeft.

Kneedpeddels

De meeste broodbakmachines hebben slechts één peddel, maar de duurdere modellen kunnen er meer hebben. Sommige deegsoorten gedragen zich anders dan andere, en gespecialiseerde peddels zorgen voor een gelijkmatiger kneden.

Meestal blijft de peddel op zijn plaats tijdens het bakken. Je moet het verwijderen als het brood klaar is en er een klein gaatje in het brood achterblijft. Sommige modellen hebben speciale haken om het uitnemen van de peddel te vergemakkelijken; Je kunt het ook lichtjes oliën om plakken te voorkomen. Als je echter broden zonder gaten wilt, zoek dan naar een model met inklapbare of verwijderbare peddels.

Broodgrootte

Zelfgebakken brood gaat niet zo lang mee als brood dat je in de winkel koopt, omdat het geen bewaarmiddelen bevat. Daarom is het het beste om bij het kiezen van de broodgrootte rekening te houden met het aantal monden dat u moet voeden. De meeste broodbakmachines hebben 2-3 broodgroottes. Sommige zijn echter op maat gemaakt voor grotere capaciteiten (1 kg en meer), en sommige zijn alleen geschikt voor kleine tot middelgrote broden (500-900 g).

Broodmachines voor grotere broden hebben ook een hoger stroomverbruik. Een hoger vermogen helpt ook als het gaat om het maken van stevig brood of brood met toegevoegde noten, fruit en zaden. Kleinere modellen broodbakmachines zijn doorgaans zuiniger.

Korstkleurinstellingen

Afhankelijk van het soort brood dat wordt gemaakt en de individuele voorkeuren kan de donkerheid van de korst verschillen. Daarom bieden bijna alle modellen 2-3 instellingen, van licht tot medium.
Meest voorkomende bakmodi

Je wilt minimaal een machine met speciale programma’s voor witbrood, volkorenbrood (of volkorenbrood) en een deegcyclus. De meeste broodbakmachines beschikken tegenwoordig echter over een reeks programma’s die ver boven dat minimum liggen en waarmee verschillende broodsoorten kunnen worden gemaakt. Hier zijn enkele van de meest voorkomende programma’s:

 • Frans – zachter en luchtiger dan de meeste soorten witbrood. Het wordt meestal gemaakt zonder toevoeging van olie of vet en wordt ook gekenmerkt door zijn lichte en knapperige korst.
 • Glutenvrij – als je ooit hebt geprobeerd glutenvrij gebak te maken, weet je dat het deeg zich anders gedraagt. Als er iemand in jouw huishouden een allergie heeft, is een broodmachine met glutenvrije instelling handig. Sommige modellen hebben slechts één programma, terwijl andere meerdere programma’s aanbieden, afhankelijk van het type glutenvrije bloem dat u gebruikt.
 • Express– of snelle instelling – in de standaardmodus kan het maken van uw brood gemakkelijk 3-4 uur duren. Omdat er situaties kunnen zijn waarin je niet zoveel tijd hebt, hebben de meeste modellen ook een of meerdere opties die het proces tot 1-2 uur verkorten. Houd er echter rekening mee dat de textuur en smaak meestal inferieur zijn aan wat je krijgt na een volledige cyclus.
 • Zuurdesem – het zuurdesembrood heeft een pittige, rijke smaak en een zachte kern en een dikke korst. Het maken ervan is behoorlijk tijdrovend, omdat je het voorgerecht van tevoren moet klaarmaken en laten staan. Helaas zijn niet veel broodmachines hiervoor geoptimaliseerd.
 • Rogge – donkerder en dichter dan tarwebrood, roggebrood bevat meer vezels en niet alle modellen kunnen het goed bereiden. Als je dol bent op roggebrood, kun je het beste op zoek gaan naar een model met een specifiek programma.
 • Brioche – dit is een zoet brood met een zachte textuur van Franse oorsprong. Brioche heeft een hoger ei- en botergehalte dan de meeste broodsoorten; het vereist dus een andere kookcyclus.
 • Aangepaste programma’s – bij sommige geavanceerde broodmachines kunt u uw eigen aangepaste programma’s maken. Dit betekent dat je de duur van elke fase van de bakcyclus kunt kiezen.

Extra modi

 • Deegcyclus – bijna elke broodmachine kan deeg bereiden zonder het te bakken. De meest geavanceerde modellen hebben mogelijk specifieke deegcycli voor pizza, pasta en ander gebak.
 • Jam – Met deze instelling kunt u op eenvoudige wijze conserven van fruit en bessen bereiden. Je hoeft ze daarna alleen maar in potten te gieten.
 • Yoghurt – in deze stand handhaaft de machine de juiste temperatuur om melk te fermenteren en yoghurt te bereiden.

Extra functies

Moderne broodbakmachines worden ook geleverd met een flink aantal functies die niet-essentieel zijn, maar het proces geautomatiseerd en handiger maken.

Automatische dispensers

Houd je van brood met toegevoegde ingrediënten (zoals noten, gedroogd fruit), zoek dan naar een model met een automatische ingrediëntendispenser. Je hoeft de container alleen maar te vullen met voorgesneden lekkernijen voordat je het programma start, en de machine voegt ze op het juiste moment aan het deeg toe.
Sommige high-end modellen hebben ook een aparte gistdispenser. Hierdoor kan de gist worden toegevoegd nadat het eerste mengen is voltooid en wordt voorkomen dat deze te snel wordt geactiveerd.

Vertragingstimer

Wil je warm, versgebakken brood bij het ontbijt of na het werk, dan is een broodbakmachine met vertragingstimer een must. Hierdoor kunnen alle ingrediënten worden afgewogen en op een geschikt tijdstip in de machine worden geplaatst. Vervolgens selecteert u eenvoudig het uur waarop het brood klaar moet zijn en de broodbakmachine komt het bezorgen.

Herinnering terug roepen

Als er een kortstondig stroomverlies optreedt of iemand de machine per ongeluk uitschakelt, zullen de meeste modellen de cyclus stoppen en moet u vanaf het begin beginnen. Sommige broodmakers kunnen het proces echter hervatten vanaf het punt waar ze gebleven waren.

Kijkvenster

De meeste thuisbakkers voelen de drang om van tijd tot tijd de voortgang te controleren. Veel modellen van broodbakmachines zijn daarom voorzien van een glazen kijkvenster waarmee u het proces kunt observeren.

Warmhoudstand

Het is niet altijd mogelijk om de eettijd en het einde van de bakcyclus perfect op elkaar af te stemmen. Daarom maken veel modellen het mogelijk om het zojuist gebakken brood maximaal een uur warm te houden.

Back to top button